Wolves-guard Anthony Edwards wil uithangbord van de NBA worden

Basketbal |

In zijn derde seizoen NBA aast Anthony Edwards, shooting guard en jong talent van de Minnesota Timberwolves, op een statuut als All Star en MVP-kandidaat. Zijn ploeg kan er maar wel bij varen, of niet?

Door Proximus

Deel dit nieuws

After this season I will be in the conversation”, dat liet Anthony Edwards weten, gevraagd naar zijn persoonlijke ambities op korte termijn. Vrij vertaald: “Na dit seizoen zal je rekening met mij moeten houden.” Daarmee doelend op de individuele trofee van MVP, een rol als uithangbord van de NBA en op een starterspositie in het All Star Game. Straffe quote van de jonge shooting guard van de Minnesota Timberwolves, die morgen (5 augustus) nog maar zijn 21ste verjaardag viert en pas aan zijn derde seizoen bij de grote jongens begint.

De nummer 1 draft pick van 2020 schuift zichzelf naar voor als toekomstig leider, gezicht en offensieve nummer 1 optie van het team. In de play-offs vorig seizoen bewees hij alvast over de nodige leiderskwaliteiten te beschikken: in die nacompetitie, waarin de verdediging nochtans aangeschroefd wordt, wist hij zijn stats op te krikken. Met vooral betere afwerkingspercentages: meer dan 40% achter de driepuntlijn en van gemiddeld 21 punten naar gemiddeld 25 punten per wedstrijd. Dat duidt op koel bloed in de aderen. Net wat kampioenen nodig hebben.

Concurrentie of hulp van Rudy Gobert?

Nu is Edwards nooit een jongen geweest die verlegen zat om ambitie of zelfvertrouwen. In een interview met sportsite Complex.com vertelt hij ongeremd hoe hij al van jongs af wist dat hij speciaal was. “Als kind al was ik er steeds van overtuigd dat ik de beste was in alles wat ik deed. Ik ben de meest zelfzekere mens op aarde. De beste word je door je tijd te nemen, hard te werken en toewijding te tonen. Die drie elementen combineer ik, dus ik ben er zeker van dat ik de top kan bereiken.” Zelf verklaart hij dat grote zelfvertrouwen door zijn competitieve jeugdjaren: door zich constant met zijn broers te meten, verschoof hij zijn limieten.

Maar de uitspraken kunnen ook in een ander kader gezien worden: de inkomende transfer van Rudy Gobert. De drievoudige All Star en Defensive Player of the Year is al een vedette in de NBA, misschien voelt Edwards zich plots in zijn status bedreigd met de komst van zo’n superster. Of ziet hij het net als vroeger met zijn broers als een uitdaging om zichzelf te meten? Tijd dus om een stapje naar voren te zetten. De schouders te rechten en de voeten stevig in de grond te zetten. Al gaf Edwards ook al meteen te kennen dat hij de transfer van Gobert absoluut als een versterking voor de ploeg ziet: “We hadden nood aan meer présence onder de ring en dat kan hij ons geven. Onder de korf is hij geniaal. Zijn komst verhoogt de druk bij ons. We gaan voor de titel en niets minder.”

Geen plek voor egotrippers

Toch een bedenking bij zoveel stoere praat: de Wolves moeten het van hun collectieve sterkte hebben. Met dat ‘totaalbasketbal’ wisten ze afgelopen seizoen veel fans te imponeren en menig tegenstander te verrassen. Zonder echte supersterren in de ploeg bereikte Minnesota de play-offs, onder meer door in de play-ins LA Clippers te kloppen. In de eerste ronde moest het na een felbevochten series uiteindelijk de duimen leggen tegen Memphis Grizzlies.

Het wordt voor coach Chris Finch -geen onbekende in België, waar hij in een vorig leven nog Bree en Mons coachte- een uitdaging om die persoonlijke ambities van zijn hongerige spelers onder controle te houden en het efficiënte teambasketbal intact te houden. In dat systeem is geen plek voor egotripperij en moeten spelers in eerste instantie vuil werk voor elkaar willen opknappen. Sowieso zal Finch opnieuw aan automatismen en groepsgevoel moeten bouwen, want in ruil voor Gobert vertrokken met Malik Beasley, Patrick Beverley, Walker Kessler, Jarred Vanderbilt en Leandro Bolmaro liefst vijf spelers richting Utah Jazz.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top