Union, Brugge, Gent... De mooiste Belgische wapenfeiten in de Europacup van de laatste jaren.

Sport |

Union heeft dinsdagavond de voetbalwereld verrast door Rangers uit Glasgow te verslaan (2-0) in de eerste wedstrijd van de 3e kwalificatieronde van de Champions League. In het recente verleden, de laatste 5 jaar, hebben andere Belgische ploegen ook een topprestatie op het veld neergezet tegen Europese reuzen. Welke dat zijn, lees je hier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Club Brugge - Paris Saint-Germain: 1-1

Beginnen met een gelijkspel als wapenfeit lijkt misschien vreemd, maar de prestatie van Club Brugge op 15 september 2021 is een van de beste die een Belgische ploeg de laatste jaren op het Europese toneel heeft neergezet. In de eerste Champions League-wedstrijd van Lionel Messi met PSG kon blauw-zwart in eigen huis een punt pakken tegen de Franse miljardenploeg. Noch de Argentijnse ster, noch Neymar, noch Kylian Mbappé, een aanvalstrio dat alle verdedigingen vrezen, slaagden erin om een doelpunt te maken tegen Simon Mignolet. Nadat Ander Herrera op het kwartier de score had geopend, was het de onvermijdelijke Hans Vanaken die in de eerste helft voor de gelijkmaker zorgde. Ondanks de Parijse aanvalsgolven, hield Brugge stand tot het einde. Twee weken later slaagden de troepen van Philippe Clement er zelfs in te winnen bij RB Leipzig in de tweede wedstrijd van de Champions League-groepsfase.

Real Madrid – Club Brugge: 2-2

Twee jaar eerder was Club Brugge al dicht bij een monumentale prestatie gekomen. Een jaar nadat ze in het prinsdom AS Monaco hadden verslagen (0-4), leidde blauw-zwart thuis bij het grote Real Madrid met twee doelpunten verschil dankzij Emmanuel Dennis, al slaagden de troepen van Zinedine Zidane er in de tweede helft toch nog in om een gelijkspel uit de brand te slepen. Maar het Santiago Bernabéu-stadion was zelden zo verrast en had dit zeker niet van een Belgische club verwacht. Ruud Vormer en co, de Nederlander slikte die dag rood, speelden zonder complexen en werden er zich van bewust dat ze zich konden meten met de besten van de wereld, een verrijkende ervaring voor de volgende campagnes.

Standard - Sevilla FC: 1-0

Op 29 november 2018 beleefden Standard Luik en het publiek van Sclessin opnieuw zo een memorabele vurige avond van de Rouches in de Europa. Standard won namelijk de Europa League-wedstrijd tegen Sevilla FC, toch een ploeg die tot zes keer toe de UEFA Cup gewonnen heeft. Dankzij een doelpunt van Moussa Djenepo wist Standard de club uit Andalusië te verslaan. Ook al eindigde Standard pas op de derde plaats in hun poule, iedereen herinnert zich nog de prestatie van de ploeg die toen onder de leiding stond van Michel Preud'homme.

KAA Gent - Tottenham: 1-0, en 2-2

Dit is zonder twijfel de meest ongelooflijke kwalificatie van een Belgische club in de Europacup in de laatste vijf jaar. Nadat de Buffalo's enkele jaren geleden als eerste Belgische ploeg de groepsfase van de Champions League bereikten, niettegenstaande de prestaties van Sporting Anderlecht in het begin van de jaren 2000 in een ander format, schakelden ze in februari 2017 in de 1/16e finales van de Europa League Tottenham uit, toch een van de Premier League-giganten. De Spurs van Mauricio Pochettino, die enkele jaren later de finale van de Champions League zouden spelen, verloren eerst in België waarna KAA Gent in Londen, meer bepaald in het Wembley Stadium, gelijk speelde. Omwille van de symboliek en de prestigieuze tegenstander blijft dit een van de mooiste prestaties van de laatste jaren van een Belgische club.

Zulte Waregem - Lazio Roma: 3-2

Hoewel de 2-4-zege van Racing Genk op Besiktas in oktober 2018 in de Europa League ook deel had kunnen uitmaken van dit overzicht, ging de eer om de top vijf af te sluiten naar Francky Dury en Essevee. Zulte Waregem heeft nog niet veel van Europees voetbal kunnen genieten, maar als ze deelnamen kon het Europa altijd met een opgeheven hoofd verlaten. De ploeg van Davy De Fauw, die het jaar voordien de Beker van België had gewonnen, was rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Hoewel in de competitie niet alles volgens wens verliep, met verschillende zware nederlagen, slaagden de club van het Regenboogstadion, sindsdien omgedoopt tot de Elindus Arena, erin om het Romeinse Lazio alle kleuren van de regenboog te laten zien. Na een 2-0-achterstand dachten de Romeinen eerst met een punt uit België weg te komen omdat ze opnieuw gelijk waren gekomen, maar dat was dan zonder rekening te houden met Aaron Leya Iseka, de broer van Michy Batshuayi, die de thuisploeg een prestigieuze zege bezorgde.

Bekijk de terugwedstrijd van de 3e kwalificatieronde van de UEFA Champions League tussen Glasgow Rangers en Royale Union Saint-Gilloise op dinsdag 9 augustus om 20u45 op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

 

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top