‘King Arthur’: vertelt deze prent de waarheid over de koning Arthur?

Films | Morgenavond kan je op VTM 3 naar de spannende historische actiefilm ‘King Arthur’ kijken met acteurs Clive Owen en Keira Knightley. De makers van de film besloten om zoveel mogelijk vast te houden aan de wetenschappelijke feiten over koning Arthur. Hoe deden ze dat en is het hen ook gelukt? Proximus Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Begin deze eeuw sprong Hollywood op de trein van historische actiefilms die de verhalen moesten vertellen van enkele belangrijke figuren uit de geschiedenis. Regisseur Ridley Scott beet in het jaar 2000 de spits af met ‘Gladiator’ en werd op de voet gevolgd door Edward Zwick die in 2003 ‘The Last Samurai’ inblikte. In de lente van 2004 kwam daar ‘Troy’ bij van Wolfgang Petersen en ‘King Arthur’ van Antoine Fuqua. Die laatste probeerde net als de voorafgenoemde films zijn prent zo historisch accuraat mogelijk te maken om extra kijkers naar de zalen te lokken en brak dus met de Hollywoodiaanse traditie om het verhaal van Koning Arthur te doorspekken met fantasie en folklore.

Geen magie, Heilige Graal of Camelot

In tegenstelling tot de vele vertellingen over de legendarische koning Arthur bevat deze film uit 2004 met Clive Owen en Keira Knightley geen magische elementen. Merlijn de Tovenaar kan in deze vertolking dus helemaal niet toveren (hij voert een groep rebellen aan) en er zijn nergens heksen of reuzen te bespeuren. Er bestaat helaas ook geen magische Heilige Graal waarnaar op zoek wordt gegaan en van het legendarische Camelot-kasteel is ook nog geen sprake. Het zwaard van excalibur krijgt in ‘King Arthur’ ook een andere en meer duistere betekenis mee die het verhaal een menselijkere dimensie meegeven.

Niet in Engeland geboren en getogen

Koning Arthur (Clive Owen) is in deze film een Brits-Romeinse huursoldaat die zijn laatste opdracht voor het Romeinse Rijk wil vervullen. Hij stamt dus niet af van de fictieve Britse koning Uther zoals dat wel het geval is in de historische vertellingen en hij is bovendien geen volbloed Brit zoals de aloude legendes voorschrijven. Zijn helpende handen van de Ronde Tafel waaronder Lancelot (Ioan Gruffudd) en Tristan (Mads Mikkelsen) hebben in deze film Perzisch bloed en zijn zinnens om spoedig huiswaarts te keren.

Helemaal historisch correct?

Is de film dan helemaal historisch correct? Wel neen, niet echt. Bij de openingcredits wordt bijvoorbbeld geschreven dat historici het erover eens zijn dat koning Arthur daadwerkelijk bestaan heeft in de vijftiende eeuw, maar dat is eigenlijk niet helemaal correct. Het bestaan van koning Arthur wordt tot op de dag van vandaag immers nog stevig in twijfel getrokken door de hele wetenschappelijke wereld. De figuur is volgens sommige historici ontstaan uit volksverhalen waarin feiten en fictie door elkaar vermengd werden. We moeten alle gebeurtenissen uit de film dus nog steeds met een korretje zout nemen.

Bekijk ‘King Arthur’ op zondag om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top