Altrockpioniers Pixies headlinen allereerste HEAR HEAR!

Festivals | Over tien dagen kan je naar de festivalweide van Kiewit bij Hasselt afzakken voor de allereerste editie van het eendaagse festival HEAR HEAR!. Daar is het kruim van de indie-artiest van eigen land en ver daarbuiten verzameld in een uitstekende line-up. Op het hoofdpodium, dat de naam WAH WAH kreeg, zie je bijvoorbeeld een van de speerpunten van de alternatieve rock van de jaren 90, de Pixies.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Sinds 1988 stellen fans van de Pixies zich de vraag “Where is my mind?”, en op zondag 14 augustus hopen ze daar ongetwijfeld een antwoord op te krijgen in Kiewit. De Pixies, de voorlopers van de grunge, zakken namelijk af voor de allereerste editie van HEAR HEAR! Op de Pukkelpopweide. Hun muziek is beïnvloed door de punk en surfmuziek van de jaren 60 en 70, en is op zijn beurt bepalend geweest voor de alternatieve rockartiesten die na hen kwamen. In hun nummers wisselen ze zachte en snoeiharde, energieke passages moeiteloos af. Black Francis en de zijnen wisten eind de jaren 80 de basis te leggen van een nieuwe beweging in een genre dat ei zo na uitgestorven was, met eclectische nummers over mentaal welzijn, incest, religie en buitenaards leven. Het viertal, waarin de karakteristieke stem van Black afgewisseld wordt met de zachte zanglijnen van bassiste Kim Deal, zorgde voor een ware revolutie. En dat met slechts vier albums.

In 1991 verscheen het album ‘Trompe le monde’, een absoluut hoogtepunt in hun carrière. Maar net als de stemmen, clashten ook de karakters in de groep. Terwijl ze steeds meer bekendheid vergaarden in de wereld, ging de groep in 1993 uiteen. Net zoals ze zelf de fakkel overnamen van voorgangers als The Clash en The Velvet Underground, gaven ze de baton door aan Nirvana en Blur, twee wereldgroepen die hun inspiratie niet onder stoelen of banken staken. Zo zei Kurt Cobain over het schrijven van zijn hit ‘Smells Like Teen Spirit’: “Ik probeerde het ultieme popnummer te schrijven. Eigenlijk moet ik toegeven dat ik vooral probeerde om de Pixies te kopiëren. Toen ik hun muziek voor de eerste keer hoorde, voelde ik me er meteen één mee. Ik heb spijt dat ik nooit met hen heb kunnen spelen. Aan hen danken we onze dynamiek, het contrast tussen de rustige strofe en het wilde refrein”, liet de frontman van Nirvana in 1994 optekenen in Rolling Stone.

De terugkeer

De bandleden gingen uiteen, maar lieten de wereld van de muziek nog niet achter zich. Elk groepslid startte ofwel een nieuwe band of een soloproject. En elf jaar later, nadat het gerucht al even de ronde deed, volgde een reunie. Kim en Black zetten hun geschillen opzij en begonnen aan een wereldtour met hun oude nummers. Pas in 2010 brachten ze hun vijfde album uit en sindsdien vonden ze een tweede adem. In 2013 verving Paz Lenchantin Kim Deal, maar dat veranderde niets aan de zin voor surrealisme die nog steeds in hun muziek zit. In september verwachten we de release van het achtste album. Wie zich daar al voor wil klaarstomen, kan op 14 augustus maar beter een tripje naar Kiewit plannen.

De Pixies staan op 14 augustus om 21u10 op het hoofdpodium van de allereerste editie van HEAR HEAR! in Kiewit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top