Alberto Contador wint Ronde van Burgos met… 1 seconde voorsprong op landgenoot Ben Hermans

Sport | In 2016 won de Spaanse wielrenner Alberto Contador de Ronde van Burgos en dat ten koste van landgenoot Ben Hermans. Hij maakte tot op het allerlaatste moment kans om de eindoverwinnaar te worden maar moest uiteindelijk de duimen leggen tegen El Pistolero.

De Ronde van Burgos staat sinds jaar en dag bekend als hét voorproefje op de Ronde van Spanje, beter bekend als de Vuelta. Elk jaar zakt de crème de la crème van de internationale wielerwereld af naar de gelijknamige Spaanse provincie en dat was in 2016, toen de 38e editie plaatsvond, niet anders. De Spaanse klepper Alberto Contador tekende toen present, maar zijn landgenoot Sergio Pardilla en onze eigen Ben Hermans waren ook van de partij.

De eerste etappe van de Ronde van Burgos werd gewonnen door de Nederlander Danny van Poppel. In de tweede etappe, een ploegentijdrit van ongeveer 10 kilometer, kwam de Kazach Dmitriy Gruzdev als eerste over de meet. Na de derde ronde mocht van Poppel opnieuw de armen in de lucht steken terwijl de Nieuw-Zeelander Nathan Haas de vierde etappe won. Na vier etappes lag alles op een zakdoek in het klassement. De vijfde en laatste etappe moest dus uitsluitsel brengen.

Die ging in 2016 van start in het Spaanse stadje Caleruega en eindigde 163 kilometer verder aan de Lagunas de Neila, een bergachtig gebied in Spanje waar enkele prachtige meren liggen en waar traditioneel gezien het kaf van het koren in de Ronde van Burgos wordt gescheiden.

Een paar meter te veel

Het verdict viel uiteraard in de slotkilometers, of wat had u gedacht? Een groep van negen renners, waaronder Contador, Pardilla, Yates, Pozzovivo en Hermans, was erin geslaagd om een ontsnapping op te zetten en maakte haast naar de drie kilometer lange slotklim die ook een eindwinnaar moest aanduiden. Pardilla reed als door een wesp gestoken en ging als eerste richting de finish. In zijn kielzog volgden Hermans en Contador. Hermans kon lang gelijke tred aanhouden maar moest op 450 meter van de eindmeet alsnog zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. Hij liet los en Contador stak onze landgenoot dan maar voorbij. Hij kwam zo als tweede binnen en eindigde zeventien seconden achter Pardilla, de winnaar van de dag, maar niet van de Ronde van Burgos.

Want dat werd Alberto Contador die doorheen de Ronde van Burgos een voorsprong had opgebouwd en alles bij elkaar geteld amper één seconde vroeger binnenreed dan de tweede in het eindklassement: Ben Hermans. Pardilla eindigde op plaats drie op elke nanoseconden van Hermans. De Spanjaard overtrof zijn eigen verwachtingen en won in 2016 voor de allereerste keer in zijn carrière de Ronde van Burgos. Een ideale voorbereiding voor de Vuelta, dus!

Een goede Vuelta

Landgenoot Ben Hermans zag de eindoverwinning op het nippertje door zijn handen glippen. “Ik zag hoe Contador versnelde, maar ik moest hem laten passeren”, klonk het bij Hermans na de laatste rit. “In mijn achterhoofd wist ik dat hij maar vier of vijf seconden nodig had om de eindoverwinning te halen, maar plots realiseerde ik me dat ik ook nog kans maakte. Ik moest enkel paar tellen kunnen volhouden. Uiteindelijk kom ik één seconde later binnen. Ik eindig als tweede maar ondanks dit alles heb ik toch nog vertrouwen kunnen tanken voor de Vuelta”, aldus de Belg.

Dat blijkt ook enkele weken later toen Hermans als 14e in de Ronde van Spanje eindigde en op die manier de eerste Belg werd in het eindklassement. De Vuelta 2016 werd gewonnen door niemand minder dan Nairo Quintana die dat jaar de beste Vuelta uit zijn carrière reed. Iedereen ging er van uit dat Contador de pannen van het dak zou rijden in de Vuelta maar de Spanjaard eindigde in 2016 pas op de vierde plaats.