De indrukwekkende cijfers van Remco Evenepoel in de Clasica San Sebastian

Wielersport | Remco Evenepoel ging net als in 2019 ook deze keer als eerste over de streep in de Clasica San Sebastian. De Belg zette een zeer puike prestatie neer en dat werd heel duidelijk aan de hand van enkele cijfers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

1 uur, 1 minuut, 47 seconden

Evenepoel maakte het verschil op het steilste stuk van de Erlaitz. De jonge Belg stak daar een tandje bij en niemand kon hem volgen. De renner van Quick Step-Alpha Vinyl reed ruim een uur alleen aan kop, waardoor hij voor de tweede keer deze wedstrijd kon winnen. Het was niet zijn langste rit die hij alleen aan kop reed, maar deze prestatie mag zeker als één van zijn beste tot nu toe worden aanzien.

Bijna 2 minuten voorsprong

Evenepoel was duidelijk veel te sterk voor de rest en dat bleek heel duidelijk bij de aankomst. De Fransman Pavel Sivakov kwam als tweede aan de finish, maar dat gebeurde maar liefst 1 minuut en 58 seconden na Evenepoel. Dit gat van 1 minuut en 58 seconden is het grootste verschil in 10 jaar tijd in een eendaagse World Tour-race. Om dergelijk verschil terug te vinden in de Spaanse klassieker, moeten we al teruggaan naar 1990. Toen wist de legendarische wielrenner Minguel Indurain met een voorsprong van 2 minuten en 24 seconden zijn eerste achtervolger in de vernieling te rijden.

315 watt gemiddeld

Als er in het moderne wielrennen één statistiek is waar iedereen naar kijkt om het vermogen van fietsers te begrijpen, dan is het die van het wattage. Hoe hoger deze statistiek, hoe harder de rijder trapte. En hoe hoger het gemiddelde, hoe langer de inspanning. Evenepoel tikte af op een gemiddelde van 315 watt, oftewel 5 watt per kilogram, en dat over een afstand van 225 kilometer. Beter nog, tijdens zijn aanval in de Erlaitz ontwikkelde de Belg 460 watt gedurende 10 minuten, ofwel 7,3 watt per kg. Zeer indrukwekkende cijfers, maar Evenepoel kan naar eigen zeggen nog beter. "Ik denk dat ik nog beter kan zijn aan de start van de Vuelta. Ik ben nog niet in topvorm."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top