Pickx @ the festivals: Coely is terug met een hernieuwde blik

Pukkelpop | “I’m back, back like I never left”, rapt Coely Mbueno (28) op haar single ‘Run It Up’ die in mei gelanceerd werd. Het mag voor haar dan aanvoelen alsof ze nooit verdwenen is, we moesten het wel al sinds eind 2018 zonder de vaderlandse hiphopkoningin. Deze zomer is ze echter weer alomtegenwoordig op de Belgische festivals, met onder andere een plekje op de Lokerse Feesten en Pukkelpop.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Coely begon te rappen toen ze pas 14 jaar oud was en na enkele coveroptredens in lokale jeugdhuizen bracht ze op 17-jarige leeftijd haar eerste hit uit. ‘Ain’t Chasing Pavements’ staat nog steeds overeind in het Belgische hiphopcanon en het bracht Coely naar de voorprogramma’s van artiesten als Kanye West, Nas en Kendrick Lamar. Van een gelanceerde carrière gesproken. In 2017 kwam het eerste album uit, getiteld ‘Different Waters’. De langspeler was een schot in de roos en nummers als ‘Don’t Care’ en ‘Celebrate’ werden vaste waarden op de radio. De rapster beleefde een bijzonder drukke festivalzomer met passages op onder andere Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland en Glastonbury. Maar eind 2018 hield het ineens op. Coely verdween van de radar.

Muziek en fun

Voor die stilte is een goede reden. De moeder van Coely had een hersenbloeding gekregen, dus moest zij even instaan voor de zorg voor haar broers. In geen tijd ging ze van een eclectisch leven als drukbezette artieste die de wereld rond reisde naar een grote verantwoordelijkheid in haar gezinsleven, waarbij ze even gedwongen de moederrol moest opnemen. Die periode was hard, en zoals ze verklaart zorgde de zangeres beter voor haar gezin dan voor zichzelf, maar 2019 noemt ze het jaar van de genezing. “Ik begon het leven te omarmen, kocht een huis en trouwde. Het is al een mooie reis geweest”, zegt ze in een interview met De Standaard.

Toch was de pauze nog even nodig. Ze kon haar frustraties kwijt op het podium, maar besefte ook hoezeer ze daarvan afhankelijk was geworden. De pauze, die door de coronacrisis nog verlengd werd, deed haar deugd. Ze raakte over een depressie en leerde op een gezonde manier om te gaan met de druk. En vorig jaar breidde ze haar gezin uit met een zoon: Jabari. Met een hernieuwde blik op de wereld en haar rol als artieste, was de tijd rijp voor een comeback. “Ik merk dat ik geen fuck meer geef om wat mensen van mij denken”, duidt ze. “Vind je me leuk? Goed. Vind je me niet leuk? Ook goed. Dat kind is mijn grootste zorg, en verder wil ik vooral muziek blijven maken en fun hebben.”

Als fietsen

Die comeback kwam er in mei met de nieuwe single ‘Run It Up’, een samenwerking met de Duits-Congolese Albi X. In de bijbehorende videoclip komt ook haar zoontje even piepen. Het nummer schoot naar de hoogste plaats in De Afrekening van Studio Brussel. Een maand geleden loste ze ook het nummer ‘Alive’, een ode aan haar herboren zelf.

Met de comeback kwam ook de aankondiging dat Coely deze zomer weer de grote festivals zou bezoeken. Zo was ze al te bewonderen op Cactus Festival, speelt ze in augustus op de Lokerse Feesten, Jazz Middelheim en Pukkelpop. En als we de reacties op haar eerste optredens mogen geloven, staat haar performance nog steeds als een huis overeind. Ze zegt nog wat te moeten wennen na de lange pauze, maar optreden lijkt voor haar als fietsen te zijn: dat verleer je nooit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top