Meer dan 100 gewonden bij manifestaties in Iraakse hoofdstad Bagdad

Nieuws | In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben duizenden aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr vandaag het parlement ingenomen. Ze hadden al de hele dag gemanifesteerd. Daarbij vielen zo'n 125 gewonden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Irak verkeert in een politieke crisis. Tien maanden na de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar schieten de onderhandelingen over de vorming van een regering en de benoeming van een nieuwe minister-president niet op.

De demonstranten protesteren vooral tegen premierskandidaat Mohamed Shia al-Soedani, een 52-jarige oud-minister en voormalig provinciegouverneur. Hij is naar voren geschoven door een alliantie van pro-Iraanse sjiitische groeperingen, die tegenstanders van al-Sadr samenbrengt.

Duizenden betogers manifesteerden vandaag in de straten van Bagdad. Veiligheidsdiensten probeerden tevergeefs de demonstranten weg te houden uit de zwaarbeveiligde groene zone in het centrum van de stad, waar zich behalve het parlement ook andere overheidsinstellingen en ambassades bevinden. Ze gebruikten traangas en flitsgranaten toen er stenen naar hen werden gegooid. Zeker 125 mensen zijn gewond geraakt, onder wie ook politiemensen.

De manifestanten namen nadien het parlement in. Ze zwaaiden met Iraakse vlaggen en portretten van Moqtada al-Sadr. Ze namen selfies in de gangen van het parlement.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top