Artiest van de week: de stemmige elektronica van Stacks

Pukkelpop | Stemmige, atmosferische elektronica met weidse soundscapes die naar de keel grijpen, doordrenkt van melancholie: Stacks is is zo’n verborgen parel waarvan je wou dat je die eerder ontdekt had. Enkele maanden geleden kwam hun tweede langspeler, ‘Love and Language’ uit bij het Nederlandse label Knekelhuis. Hoog tijd dus om het Antwerpse duo uit te lichten als artiest van de week.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Stacks, dat zijn de broers Jan en Sis Matthé. Zij brengen sfeervolle en melancholische elektronische muziek met een eigenzinnige stijl. “Sis en ik hebben samen in verschillende bands gespeeld”, vertelt Jan Matthé. “Met White Circle Crime Club hebben we wel wat festivals gespeeld, waaronder twee keer Pukkelpop. Toen we daarmee stopten, is Sis solo begonnen onder de naam Stacks, al hielp ik hem wel nog altijd. Zo heeft hij twee albums gemaakt waaraan ik intensief meewerkte. In 2017 hebben we besloten om samen verder te gaan onder die naam.”

De muziek van Stacks ontstaat vooral achter een laptop, niet tijdens lange jamsessies. Beide broers experimenteren thuis met ideeën, waarna ze samen komen om die ideeën bij elkaar te passen en de uiteindelijke nummers te vormen. “Dat doen we bij Sis thuis, waar de synths staan”, zegt Jan. “Zet ons, twee gelijkgezinde mensen, in een ruimte en we beginnen te werken. We praten graag over wat we doen en we begrijpen elkaar perfect. Dat helpt.”

De eerste plaat van het duo, getiteld ‘Our Body Memory’, werd begin 2020 voorgesteld, kort voor de wereld op slot ging. Tijdens de lockdownperiodes bleven Jan en Sis verder werken aan nieuwe muziek. “We waren nog niet echt bezig met een nieuwe plaat, maar we waren wel constant nieuwe muziek aan het maken en aan het kijken hoe dingen bij elkaar pasten. Toen Knekelhuis ons contacteerde, stonden we al vrij ver. Zij hadden onze eerste plaat gehoord en wilden graag onze volgende publiceren. De sfeer zat meteen goed bij hen, we zijn blij om met hen te kunnen samenwerken”, aldus Jan. Het resultaat werd eind april van dit jaar voorgesteld en heet ‘Love and Language’.

“We hebben nog maar weinig concerten gespeeld, maar de respons is wel al heel goed”, gaat Jan verder. “Online loopt de streaming bijvoorbeeld goed, maar dat is een abstracte groep luisteraars. Op concerten zouden we het directer moeten voelen. We zijn wel heel blij met het plekje op Pukkelpop.”

Stacks zal fans van Meetsysteem of Dali Muru & The Polyphonic Swarm bekoren. De warme, melancholische elektronica streelt de gemoederen, de lyrics weerklinken als vage echo’s in de verte. Het label omschrijft Stacks als volgt: “Deze Antwerpenaren bouwen en kleden verschillende klankkleuren en texturen uit tot vocaal geëngageerde songs, en lappen daarbij de regels van de pop aan hun laars.”

Jan en Sis hebben elk naast hun muzikale werk met Stacks ook andere artistieke uitlaatkleppen. Sis Matthé is een creatieve duizendpoot: naast muzikant is hij nog vertaler en dichter. Samen componeerden ze ook de titeltrack van de stille film ‘N.P’ van regisseur Lisa Spilliaert. Jan Matthé is evenzeer schrijver en heeft een drukatelier in Borgerhout: Risiko Press. Naast zijn activiteiten als drukker geeft hij zelf dingen uit onder de naam Risiko Press: mixtapes, muziek, naslagwerk, poëzie… “Dat is ontstaan uit een verlangen om mijn eigen boekjes te kunnen uitbrengen. En dat is dan uitgegroeid via vrienden die ook graag wilden dat ik iets drukte. Nu druk ik veel voor de Antwerpse undergroundscene, zoals cassettehoezen, platen en posters”, duidt hij.

Stacks treedt op donderdag 4 augustus op op de Dageraadconcerten op Linkeroever in Antwerpen. Het duo staat ook op vrijdag 19 augustus op Pukkelpop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top