Bundesliga preview: wie stapt in de voetsporen van Haaland en Lewandowski?

Sport |

Met het vertrek van Erling Haaland bij Borussia Dortmund en Robert Lewandowski bij Bayern München, moest de Bundesliga deze zomer flink wat aan starpower inboeten. Het goede nieuws: dat biedt andere talenten (ook Belgische!) de kans om zich in de schijnwerpers te voetballen. Zo wordt het toch weer een seizoen om naar uit te kijken. Proximus Pickx zet alvast enkele blikvangers in de verf.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In eerste instantie wordt het uitkijken naar de Belgen in Duitse loondienst. VfL Wolfsburg beschikt over een jonge, dynamische ploeg, speelt offensief voetbal en heeft drie Belgen in de rangen lopen: het wordt sowieso weer een ploeg om komend seizoen in het oog te houden. Hoe ontwikkelen jonkies Sebastiaan Bornauw en Aster Vranckx zich verder bij Wolfsburg? Bornauw is op zijn eigen manier toch bezig een knappe carrière op te bouwen, ondanks de forse kritiek die hij al te slikken kreeg in zijn jonge leven. Supertalent Vranckx daarentegen kreeg in zijn debuutseizoen niets dan lof. Bij Mechelen was hij niet eens een vaste waarde toen hij vorige zomer vertrok naar Wolfsburg, maar in zijn eerste seizoen bij de ambitieuze Volkswagen-club kwam de 19-jarige middenvelder toch maar mooi aan 24 competitiewedstrijden, waarvan de helft als basisspeler. Ook in de Champions League mocht hij opdraven voor Die Wolfe. Verwacht wordt dat hij dit seizoen een belangrijke pion wordt op het tactische bord van trainer Niko Kovac. Samen met Bornauw en aanvoerder Koen Casteels moet Vranckx ervoor zorgen dat Wolfsburg beter doet dan de twaalfde stek van vorig seizoen, want dat was een blamage.

Bij Hertha Berlijn loopt met Dedryck Boyata een vaste waarde bij de Rode Duivels rond. Een vaste waarde in de basiself van Hertha is de verdediger evenwel niet. Net zomin als Dodi Lukebakio, die na een sterke periode enkele jaren geleden, helemaal op een dwaalspoor lijkt te zitten. Hertha wist zich vorig seizoen maar nipt te redden, ook dit seizoen voorspellen de analisten weer een lastige campagne. Dat geldt ook voor Freiburg, waar sinds januari dit jaar ene Hugo Siquet rondloopt. De ex-verdediger van Standard kon tot nog toe niet zijn stempel drukken bij zijn nieuwe club maar hoopt de komende maanden op een doorstart.

En dan zijn er natuurlijk nog de Borussia-Belgen Thorgan Hazard en Thomas Meunier, die ongetwijfeld titelverdediger Bayern München weer het vuur aan de schenen willen leggen. Verlost van blessures -wat hen beiden toch parten speelde het voorbije jaar- moeten de beide Rode Duivels een prominentere rol kunnen spelen bij de Borussen.

Bayern: snelste aanvalslinie ter wereld?

Voor de titel wordt uiteraard weer in de richting van Bayern München gekeken -hoe kan het ook anders als je al tien jaar aan een stuk de competitie domineert. Borussia kon vorig seizoen lange tijd aanklampen en ook dit seizoen wordt verwacht dat zij de voornaamste titeluitdager zullen zijn. Beide topclubs moeten het wel zonder hun vertrouwde superster in de aanval stellen: Borussia zag Haaland vertrekken naar Man City en Bayern moest na lang getouwtrek toch Lewandowski laten gaan naar Barcelona.

Als vervangers werden respectievelijk Sebastien Haller (van Ajax) en Sadio Mané (Liverpool) ingehaald. Die eerste kreeg wel meteen een ferme tegenvaller te verwerken: Haller bleek teelbalkanker te hebben en zal door de behandeling enige tijd langs de kant moeten toekijken. Een serieuze domper ook voor zijn club Borussia, dat zo onthoofd aan de competitie moet starten. Alle ogen zijn nu gericht op Youssoufa Moukoko, de sensatie uit de eigen jeugdopleiding die in 2020 al eens de neus aan het venster stak, maar nadien in zijn ontwikkeling afgeremd werd door de onevenaarbare klasse van Haaland. Het wordt ook afwachten hoe lang het duurt tot de jonge coach Edin Terzic (39) zijn ideeën in het elftal krijgt. Hij nam twee jaar geleden al even over na het ontslag van Lucien Favre, en pakte toen de Duitse beker, maar werd nadien hernoemd als technisch directeur. Nu krijgt hij toch zijn grote kans als T1.

Bij Bayern lijkt er minder voer voor speculatie, sowieso is het geheel altijd prioritair bij de Rekordmeister. Met Mané zullen ze wel iets andere aanvalspatronen op de mat moeten leggen, aangezien hij meer bliksemafleider is en minder targetspits zoals Lewandowski dat was. Met Sané, Mané, Coman en Gnabry heeft het misschien wel de snelste aanvalslinie van de wereld. Met Ryan Gravenberch (20) en Matthijs de Ligt (22) werd ook toekomstgericht ingekocht. De twee Nederlandse toptalenten moeten samen met eigen jeugdproduct Jamal Musiala (19) de patrons worden van het toekomstige Bayern.

Schalke 04 en Werder Bremen zijn terug!

Door het vertrek van Lewandowski en Haaland krijgen andere spitsen de ruimte om zich te tonen. Zoals Patrick Schick van Leverkusen en Christopher Nkunku van RB Leipzig. Ook vorig seizoen presteerden beide spitsen al sterk en leidden ze hun ploeg naar een respectievelijk derde en vierde stek (en CL-voetbal). Dit seizoen krijgen ze gelegenheid om de spots helemaal op zich te trekken.

Gelukkig ook weer in de spots: Schalke 04 en Werder Bremen. Twee traditierijke clubs die na een jaartje in de tweede klasse hun comeback maken op het hoogste niveau. Door hun palmares en brede achterban zijn beide voormalige topclubs sowieso een verrijking voor de Bundesliga.

Het speelschema van speeldag 1 in de Bundesliga:

Vrijdag 5 augustus

  • Frankfurt - Bayern München vanaf 20u30 op Eleven 1

Zaterdag 6 augustus

  • Union Berlin - Hertha Berlin vanaf 15u30 op Eleven 1
  • Wolfsburg - Werder Bremen vanaf 15u30 op Eleven 2
  • Dortmund - Leverkusen vanaf 18u30 op Eleven 1

Zondag 7 augustus

  • Stuttgart - RB Leipzig vanaf 15u30 op Eleven 1
Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top