‘BlacKkKlansman’ op VTM 3: de top drie van Spike Lee

Films | VTM 3 zendt vanavond ‘BlacKkKlansman’ uit, een waargebeurd verhaal over de Afro-Amerikaanse agent Ron Stallworth die succesvol de Ku Klux Klan-afdeling van Colorado infiltreerde in de jaren 70. Spike Lee nam de regie op zich voor de film. Proximus Pickx blikt terug op het beste werk van de geëngageerde Amerikaanse filmmaker.

Door Proximus

Deel dit nieuws

1. Do The Right Thing (1989)

Lee spitst zich tijdens zijn carrière toe op films over racisme en het onrecht dat zwarte Amerikanen wordt aangedaan. Met ‘Do the Right Thing’ tilde hij zijn carrière naar een hoger niveau. De film laat zien hoe alle verschillende etnische groepen in de Verenigde Staten vooroordelen over elkaar hebben. Op een snikhete zomerdag escaleren de tegenstellingen in een wijk van New York, met alle fatale gevolgen van dien…

Het explosief drama schopte het in 1989 al snel tot meest controversiële film van het jaar. Volgens wijlen Roger Ebert, de bekendste filmcriticus van de Verenigde Staten, is ‘Do the Right Thing’ één van de beste films van onze tijd.

2. Malcolm X (1992)

Deze biopic zoomt in op de levensloop van de legendarische Malcolm X, het befaamde boegbeeld van zwart Amerika in de strijd tegen racisme en het streven naar waardigheid voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Zijn vader, een minister die het baptisme aanhing, werd omgebracht door de racistische Ku Klux Klan.

Malcolm, geboren als Malcolm Little, ontpopte zich tot crimineel en ontdekte achter tralies de ‘Nation of Islam’-schrijfsels van Elijah Muhammad. Eenmaal vrij predikt hij zijn nieuwe inzichten en trekt op pelgrimstocht naar Mekka, waar hij zich bekeert tot de islam, soenniet wordt en zijn naam verandert naar El-Hajj Malik Al-Shabazz. Hij werd vermoord op 21 februari 1965 en stierf als een moslimmartelaar. De film, met Denzel Washington in de glansrol van Malcolm X, werd genomineerd voor twee Oscars.

3. Inside Man (2006)

Een man heeft de perfecte bankoverval gepland op Wall Street. Vanuit zijn cel vertelt hij ons er alles over. De overvallers komen de bank binnen en alles verloopt prima totdat er mensen worden gegijzeld en de onderhandelingen van start gaan. De keiharde inspecteur Keith Miller (Denzel Washington) krijgt heel wat kritiek op de manier waarop hij de zaak aanpakt en dan is er ook nog Madeleine White, een advocate met een heel aparte agenda…

In deze heistthriller vertolkt Clive Owen de rol van Dalton Russell, het meesterbrein dat de overval beraamt. Jodie Foster kroop in de huid van Madeleine White, een makelaar die betrokken raakt op verzoek van de oprichter van de bank. De film bevat twee parallelle verhalen: dat van Keith die de bankoverval onderzoekt voordat die plaatsvindt, en hoe Keith de dingen aanpakt als het eenmaal gebeurt.

Het American Film Institute noemde ‘Inside Man’ één van de beste tien films van 2006.

Inside Man’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Huidig project

Momenteel werkt Spike Lee aan een documentaire over de NBA-ploeg Knicks die zich afspeelt in de jaren 90, gebaseerd op het boek 'Blood in the Garden' van Chris Herring. Dat bevestigde Lee, zelf een superfan van de Knicks, onlangs aan New York Daily News. Herring verklaarde op Facebook dat dit filmproject van Lee een docuserie wordt in de stijl van 'The Last Dance'. Voormalig president Barack Obama zette 'Blood in the Garden' op zijn befaamde Summer Reading List. 

De docuserie zal draaien rond de onrust binnen het team, dat werd opgeschrikt door vetes tussen sterke persoonlijkheden, tijdens hun grootste successen. Het Knicks-team van de jaren 90 wordt algemeen beschouwd als de beste lichting in de geschiedenis van de basketbalclub uit New York. Het team stond bekend om zijn fysieke kracht en vechtlust. Toch stonden de Knicks in de schaduw van supervedette Michael Jordan en de Chicago Bulls, die toen de NBA domineerden.

Bekijk ‘BlacKkKlansman’ vanavond om 23u op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top