One day, one goal: Robert Lewandowski opent zijn rekening in de Poolse eerste klasse

Sport |

Lewandowski is een naam die angst inboezemt bij elke verdediger. Een garantie op goals. Daar rekent ook zijn nieuwe werkgever FC Barcelona op. De nu 33-jarige Pool kende nochtans een moeizame start van zijn carrière, de ommekeer kwam er in het seizoen 2008/2009, toen hij zijn eerste doelpunt maakte voor Lech Poznan. Een flits die wereldklasse verraadde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Robert Lewandowski ziet het levenslicht in Warschau, de hoofdstad van Polen. En het is ook daar dat hij als profvoetballer probeert door te breken. Zijn opleiding krijgt hij bij het bescheiden MKS Warschau, waar het meer bekende Legia Warschau hem op het spoor komt. Maar zelfs bij het tweede elftal van Legia geraakt hij maar moeilijk aan de bak.

Zo verzeilt hij in de Poolse derde klasse, bij Znicz Pruszków. Daar kan hij voor het eerst zijn torinstinct etaleren: in het seizoen 2006/2007 wordt hij topschutter met 16 doelpunten en helpt zo zijn ploeg aan de promotie. Een seizoen later, in de tweede klasse doet hij dat kunstje nog eens over en wordt hij opnieuw topschutter met 21 goals.

Internationaal debuut

Tijd voor het grote werk! Eersteklasser Lech Poznan geeft Lewandowski de kans om op het hoogste niveau in Polen zijn kunnen te tonen. Op 8 augustus 2008 maakt de spits zijn competitiedebuut tegen GKS Belchatów. De partij gaat met 2-3 verloren, maar dat is minder belangrijk dan die ene momentopname: minuut 67, een voorzet op rechts en Lewandowski als een echte roofvogel voor zijn man uitkomt en met een sublieme, gecontroleerde hakbal de doelman te grazen neemt. Een moment van onversneden klasse.

Meteen weten ze in de hele Poolse hoogste afdeling wie die nieuwe aanvaller -toen nog spelend met het shirtnummer 8- van Poznan is. Met in totaal 20 goals zal hij zijn club uiteindelijk aan een derde plaats in de competitie, een bekerwinst en een achtste finale in de UEFA Cup helpen. Datzelfde seizoen maakt Lewandowski, op 20-jarige leeftijd, zijn debuut voor de Poolse nationale ploeg, dat zich probeert te kwalificeren voor het WK 2010.

Een van de beste spitsen aller tijden

We zijn nu veertien jaar, 132 interlands en 76 doelpunten later. Lewandowski, die op 21 augustus zijn 34ste verjaardag viert, begint nog maar eens aan nieuw hoofdstuk in zijn al indrukwekkende veroveringssaga. Na 8 jaar zwaaide hij deze zomer Bayern München uit om bij FC Barcelona voor een nieuwe dynastie te gaan zorgen. Ondertussen niet meer als anonieme transfer, maar als absolute wereldvedette en met het label van een van de beste spitsen aller tijden. De mensen die er op 8 augustus 2008 bij waren in het stadion van Poznan weten ondertussen dat ze iets unieks hebben om te vertellen.

Fan van deze rubriek, check dan zeker ook onze vorige bijdrage over Nemanja Vidic.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top