Xi waarschuwt Biden om "niet met vuur te spelen" wat Taiwan betreft

Nieuws | De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens een ruim twee uur durend telefoongesprek zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden gewaarschuwd om "niet met vuur te spelen" wat Taiwan betreft. Zo meldt een Chinees staatsmedium donderdag. Volgens Amerikaanse diplomaten hebben de twee leiders ook afgesproken om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vooral Taiwan vormde een heet hangijzer tijdens het lange gesprek tussen de Amerikaanse en de Chinese leider. "Wie met vuur speelt, zal zich uiteindelijk verbranden", zei Xi tegen Biden. De Verenigde Staten moeten zich houden aan het zogenoemde één-China-principe, stelt de Chinese president. Volgens dit principe maakt Taiwan deel uit van China en is het dus niet onafhankelijk.

De waarschuwing van China slaat onder meer op een mogelijke reis van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, naar Taiwan. Peking had eerder al duidelijk gemaakt dat een eventueel bezoek van Pelosi als een provocatie zou worden beschouwd.

Volgens het Witte Huis heeft Biden tijdens het gesprek dan weer beklemtoond dat het Amerikaanse beleid ten opzichte van Taiwan niet is gewijzigd. De VS zullen zich blijven verzetten tegen pogingen van China om het status quo te ondermijnen en zo de vrede en de stabiliteit in de regio in gevaar te brengen.

Beide staatshoofden noemden de conversatie "diepgaand en oprecht".

De twee leiders toonden zich ook voorstander van een persoonlijke ontmoeting, zo is na afloop van het gesprek nog vernomen bij Amerikaanse diplomaten. Wanneer die ontmoeting zou kunnen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Biden en Xi "bespraken het belang van een persoonlijk gesprek. Ze kwamen overeen dat hun teams werk zouden maken van het vinden van een wederzijds aanvaardbaar tijdstip", klinkt het.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top