Slechts 90 scheiden Engeland van EK-winst, maar Duitsland wil Europese titel heroveren

Sport |

Deze zondag om 18.00 uur wordt het EK voor vrouwen van 2022 afgesloten met de finale tussen Engeland en Duitsland. De Engelsen zullen enorm gemotiveerd zijn om de wedstrijd – en daarmee ook het toernooi – op eigen bodem te winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De halve finales hebben een wel erg mooie affiche opgeleverd door de finale van dit EK: de beslissende wedstrijd gaat tussen Engeland en Duitsland. Engeland versloeg Zweden met gemak met 4-0, terwijl Duitsland met een droge 2-1 een einde maakte aan de run van Frankrijk. Een ontmoeting tussen Engeland en Duitsland is wat je een droomfinale zou kunnen noemen voor een Europees kampioenschap.

De aanwezigheid van Duitsland is allesbehalve een verrassing, want sinds 1989 heeft het Duitse elftal maar 2 finales gemist en er niet minder dan 8 gewonnen. Met andere woorden, het is een mastodont van het Europese voetbal die op Wembley present zal tekenen. Voor Engeland wordt het nog maar een tweede finale in de geschiedenis van het EK voor vrouwen, na de finale die ze in 1984 van Zweden verloren.

Engelse stoomwals

In 2005, het jaar dat Engeland het toernooi organiseerde, slaagden ze er niet in de halve finales te bereiken. Deze aanwezigheid in de finale, 38 jaar na de vorige en dan nog op eigen bodem, zal de vastberadenheid onder de meiden van coach Sarina Wiegman alleen maar versterken. Wiegman kon in 2017 overigens wél al eens van de EK-winst proeven, maar dan met het Nederlandse elftal.

De Nederlandse heeft met zichde winnaarsmentaliteit meegebracht die het de ‘Lionesses’ (Leeuwinnen) misschien ontbrak om het ver te schoppen in Europa. Deze nieuwe mentaliteit heeft zich op het veld vertaald in een indrukwekkend aanvalsspel, zoals blijkt uit enkele resultaten: 8-0 tegen Noorwegen, 5-0 tegen Noord-Ierland en 4-0 tegen Zweden. De Duitsets zijn gewaarschuwd dat ze achterin zéér alert moeten zijn, willen ze Beth Mead geen kans geven om haar doelpuntentotaal (6) op dit toernooi nog verder aan te dikken.

Duits ijzeren gordijn

De Duitsers waren aanvallend tot nu toe misschien minder effectief dan Engeland, maar hun verdediging was wél uiterst solide. Sinds het begin van het toernooi heeft Duitsland slechts één doelpunt tegen gekregen. Dat was tegen Frankrijk, en strikt genomen was het dan nog een owngoal door een ongelukkige kaatsbal op de rug van doelvrouw Merle Frohms. De defensieve sector is veruit de beste van het team en zal zeker aan de verwachtingen (moeten) voldoen.

Bovendien is Duitsland erop gebrand zijn Europese troon te heroveren, die het op het laatste EK moest afstaan aan Nederland. De Duitsers dromen ervan een nieuwe reeks overwinningen op gang te trappen, vergelijkbaar met de onnavolgbare reeks van acht opeenvolgende EK-titels de jaren 80, 90 en 2000.

Volg de finale van het EK voor vrouwen op Sporza, op Pickx.be, of in de Proximus Pickx-app vanaf 17u30 op zondag 31 juli.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top