Tien om te zien op Dranouter

Festivals | Van 5 tot en met 7 augustus is de tijd weer rijp voor Dranouter, het charmante folkfestival in het gelijknamige dorp in een uithoek van West-Vlaanderen. Naast de traditionele folkgroepen staan er de laatste jaren ook steeds meer popartiesten op de festivalaffiche. Proximus Pickx licht tien blikvangers uit voor de komende editie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Portland (5/08, Main Stage, 19u30)

De weemoedige poprockgroep Portland betoverde eerder deze zomer nog op Rock Herk, wat het beste doet vermoeden voor hun passage op Dranouter. Hun vijf jaar oude hitsingle 'Pouring Rain' werd intussen al meer dan 2,5 miljoen keer gestreamd op Spotify en ook het jongere 'Killer's Mind' slaat aan, met 1,1 miljoen streams. De Nieuwe Lichting-laureaat van 2018 speelde al op Rock Werchter en Pukkelpop, nog vóór ze zelfs een debuutplaat vervaardigd hadden – die bracht Portland immers pas in 2019 uit. Dat album, 'Your Colours Will Stain' getiteld, werd uitvoerig bewierookt in de vakpers. 

Vorig jaar stonden Jente Pironet en Sarah Pepels, de breinen achter Portland, voor de derde keer op Werchter (de corona-editie, weliswaar). "Ons geluid verandert nog heel hard, daarom hebben we ook onze bezetting veranderd. Ergens ligt het altijd in dezelfde lijn, maar het zou arrogant zijn om te zeggen dat we nu al onze definitieve sound gevonden hebben", sprak Jente in een interview naar aanleiding van dat optreden.

Rodrigo y Gabriela (5/08, Main Stage, 23u15)

Rodrigo Sanchez en Gabriela Quintero vormen een akoestisch gitaarduo uit Mexico dat wereldwijd hoge ogen gooit. Typerend voor hun geraffineerde gitaarspel is de dynamiek, uitvoeringssnelheid, begaafde techniek en discipline, overgoten met een toewijding en passie die van de snaren spat. De fijnbesnaarde gitaarvirtuozen blinken uit in welluidende hooks en ontwapenende melodielijnen. Het muzikale huwelijk tussen de complementaire gitaristen baarde tot dusver zes studioalbums, drie live-albums en één EP. 
 
Ook de groten der aarde zijn gecharmeerd door het gitaarspel van dit wonderlijke duo. Zo gingen Rodrigo y Gabriela in 2011 in zee met soundtrackkoning Hans Zimmer voor de score van de blockbusterfilm ‘Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides’, en hielden ze een ‘huiskamerconcert’ in het Witte Huis voor toenmalig president Barack Obama
 
Sinds hun debuut in 1997 heeft het artiestenpaar de wereld afgereisd – met ook passages op Pukkelpop en Rock Werchter op hun track record – en stonden ze op de planken met een breed scala aan muzikanten, gaande van indierockers over gevierde metalsterren tot symfonische orkesten en jazzgroepen. Hun muziek verenigt dan ook vele genres, met een koppel gitaren als rode draad. In 2020 won hun vijfde studioalbum ‘Mettavolution’ een Grammy voor beste hedendaagse instrumentale album.

Tourist LeMC (6/08, Main Stage, 21u)

‘Den Tourist’ komt uit de Seefhoek, een welbekende Antwerpse arbeiderswijk die hij in verschillende nummers bezingt en die traditioneel te boek staat als arm. Dat hij van Antwerpen is, kan Tourist LeMC maar moeilijk wegsteken. Zijn oeuvre baadt in een sappig Antwerps accent.

De muziekmicrobe kreeg hij te pakken door zijn broers: die namen hem mee naar een scoutsfeestje waar veel hiphop werd gedraaid. Geïnspireerd door internationale artiesten als Wu-Tang Clan, Lost Boyz en IAM en de legendarische Antwerpse folkgroep Katastroof begon Tourist op zijn zestiende zelf met teksten schrijven. Dat leidde tot nu toe tot vier platen: 'Antwerps Testament' in 2010, opvolger 'En Route' in 2015, met onder meer het waanzinnig populaire nummer 'Koning Liefde', 'We Begrijpen Mekaar' in 2018 en 'Niemandsland' in 2021. Voor die laatste plaat werkte hij samen met Meskerem Mees, Bert Ostyn van Absynthe Minded en Wally.

Vooral zijn tweede album zette Tourist LeMC op de Vlaamse muziekkaart. Het bracht hem overal naartoe: van Radio 2 naar Studio Brussel en van de Ultratop naar Pukkelpop. De plaat haalt dubbel platina, het equivalent van 40.000 verkochte exemplaren. In 2016 stond hij twintig weken op de eerste plaats in de Ultratop met 'Horizon', een nieuw record. In de zomer van 2020 scheerde hij hoge toppen aan de zijde van Brihang, Typhoon en Freez met de hitsingle ‘Alles Is Gezegend’.

Guido Belcanto (6/08, Club Stage, 22u)

"De troubadour van de gebroken harten die de onvolmaaktheid van het leven en de liefde bezingt met groot mededogen en een verzachtende en troostende humor", beschrijft de organisatie Guido Belcanto, die in mei van dit jaar 69 kaarsjes uitblies. De artiest staat met hits 'Toverdrank', 'Op Het Zeildoek van de Botsauto's', 'Johnny Vergeet Me Niet' en 'Vlammetjes' in de Vlaamse canon gebeiteld.

De kleinkunstenaar lanceerde in 2018 nog zijn eigen musical: ‘De zoete smaak der zonde’, een tragikomische biografie, musical én concert. “Mijn leven is geen hoera-verhaal. Nu ben ik beroemd en succesvol, maar ik heb ook al veel miserie gekend”, vertelde hij toen aan Het Laatste Nieuws. Zo heeft hij lange tijd als straatmuzikant geleefd en worstelde hij met een depressie. “Toen ik me 20 jaar geleden heb geout als travestiet heb ik ook veel stof doen opwaaien.”

Het beste van 't Westen (6/08, Main Stage, 23u)

Op 6 augustus komen Flip Kowlier, Wannes Cappelle, Brihang, Wim Willaert en Wim Opbrouck (De Dolfijntjes) langs. Zij worden bijgestaan door nog enkele special guests van West-Vlaamse bodem. "Een ongeziene headliner", zegt de festivalorganisatie.

Wim Opbrouck en Wim Willaert, de twee frontmannen van De Dolfijntjes, staan garant voor onversneden ambiance. De festivalorganisatie belooft "een waanzinnige freakshow, die het midden houdt tussen Willem Vermandere en het West-Vlaamse Daft Punk". Flip Kowlier heeft dan weer een nieuw album op zak. Zijn soloproject leverde tot nu toe al tal van meezingers op: ‘Welgemeende’, ‘Min Moaten’, ‘Mo Ba Nin’, ‘Bjistje in min uoft’, ‘Donderdagnacht’, ...

Ook Wannes Cappelle heeft al wat hits op zijn naam staan met Het Zesde Metaal: ‘Naar De Wuppe’, ‘Ploegsteert’ , ‘Gie, Den Otto en Ik’, ‘Dag Zonder Schoenen’, ... De poëtische hiphop ten slotte van Brihang streelt gemoederen en zorgt voor de krop in de keel.

Yevgueni (7/08, Main Stage, 16u30)

De eerste single van Yevgueni, ‘Als ze lacht’, was meteen een evergreen. De teller staat na twee decennia op 100.000 verkochte platen en 750 concerten. Ze zijn zeldzaam: groepen die nog weten te verrassen met hun zevende album. Yevgueni is dan ook een zeldzame groep. Avontuur en nieuwsgierigheid zitten in haar DNA. Na meer dan twintig jaar is er ook voldoende zelfkennis opgebouwd. Dat alles laat zich horen op ‘Straks is ook goed’, het zevende studioalbum van Yevgueni dat dit voorjaar verscheen.

Op ‘Straks is ook goed’ overleeft Yevgueni lockdowns, worstelen ze zich door een beginnende midlife en leggen ze de klimaatzaak uit aan vijfjarigen. Die avonturen worden vertaald in teksten die nu eens duidelijk herkenbaar, dan weer mystiek pöetisch zijn. Tekstueel is ‘Straks is ook goed’ een tweelingsbroer van voorganger ‘Tijd is alles’ (2017), de plaat van ‘Adem’, ‘Nooit naar nergens’ en ‘Waar jij niet bent’.

Kids With Buns (7/08, Cirque, 17u30)

Een van de meest opwindende aanstormende talenten van het moment: deze twee dames, die met ‘bad grades’ aan hun verovering van het Vlaamse muzieklandschap begonnen, schopten het tot de halve finales van Humo’s Rock Rally en wonnen vorig jaar De Nieuwe Lichting op StuBru. Om maar te zeggen: talent in overvloed.

Hun indiesound vol melancholie, kracht en kleur appelleert aan London Grammar en klinkt als het meer introverte, verlegen kleine zusje van HAIM. Een schattige bescheidenheid die ze wellicht zullen ontgroeien naarmate Kids With Buns – een knipoog naar de oorwurm van Gorillaz – aan populariteit wint. “De eerste keer dat we een massa hoorden meezingen met ‘bad grades’ waren we verbijsterd. We hadden nooit verwacht dat die song zulke proporties zou aannemen”, klonk het dit jaar in Metro, dat hun debuut-EP ‘waiting room’ omschreef als “een blinkend visitekaartje”.

Sylvie Kreusch (7/08, Main Stage, 18u30)

Sylvie Kreusch is al in vele vormen gekomen. Ze kwam in het vizier wanneer ze in 2013 met haar schoolband Soldier’s Heart De Nieuwe Lichting van Studio Brussel won. Daarna maakte ze furore bij Warhaus, het soloproject van Balthazars Maarten Devoldere. Maar ze heeft ook een eigen verhaal te vertellen. Haar soloartiestdebuut ‘Seedy Tricks’ (2018) maakte indruk: op de Red Bull Elektropedia Awards werd ze uitgeroepen tot Most Promising Artist van 2018. Het nummer zelf werd nadien uitgekozen door modemerk Azzaro Couture om haar herfstcollectie voor te stellen. 

Na de EP's ‘BADA BING! BADA BOOM!’ en ‘Wild Love’ kwam haar artistieke visie helemaal tot uiting op haar jongste album ‘Montbray’ (2021). Single 'Walk Walk' werd grijsgedraaid op de radio. "Dit album heeft mij het geld voor een psycholoog uitgespaard", vertelde Kreusch over ‘Montbray’ in Metro. "De plaat is een autobiografisch werk, over de eerste keer dat een lange relatie op een heel heftige manier eindigde. Het is een heel persoonlijk en therapeutisch album geworden." Wie ontroering, emotie en bezwerende popvibes wil, weet dus waar naartoe op 7 augustus.

Intergalactic Lovers (7/08, Main Stage, 20u30)

De Belgische indieband Intergalactic Lovers ontstond in 2008 en bestaat uit de ravissante Lara Chedraoui, Brendan Corbey, Maarten Huygens en Raf De Mey. Met de single 'Fade Away' vergaarden de Lovers voor het eerst airtime op de Belgische radionetten. Hun vroegste werk verzamelde tot op heden meer dan 8,7 miljoen luisterbeurten op Spotify. Vervolgens loste het kwartet de klassieker 'Delay'. Het meezingbare refrein van de signature single zou uitgroeien tot een hoogtepunt in het oeuvre van de band. 
 
In 2011 volgde het uitstekend ontvangen debuut 'Greetings & Salutations' en was de doorbraak een feit. Het coronavirus had frontvrouw Lara Chedraoui stevig te pakken in het voorjaar van 2020. In een interview verklaarde ze toen dat de artsen haar niet konden verzekeren dat haar stem ooit weer volledig de oude zou zijn. “Ik ben positief uit die periode gekomen”, vertelde ze eerder dit jaar in ‘Fresh Music’ van Proximus Pickx. “Ik heb ontdekt dat geduld iets is dat ik moet leren aanvaarden.”

Met jongste worp ‘Liquid Love’ wil Chedraoui haar toehoorders nog meer doen bewegen. “We horen vaak dat onze muziek melancholisch is, maar producer Luuk Cox is erin geslaagd om meer grooves in het album te vervatten. (…) Ik ben een gigantische fan van de 80’s en wou graag synths op de plaat; Luuk is daarin geslaagd.”

Yong Yello (7/08, Club Stage, 21u30)

Zijn nummer 'Waanzin' werd door Radio 1-luisteraars verkozen tot Belpop 100. Dat het snel gaat voor Yong Yello kon je al uit de jongste MIA’s afleiden. In de categorie Hiphop/R&B streed Yong Yello samen met Zwangere Guy, Lous and the Yakuza en Tourist LeMC om die award. Hoewel Tourist LeMc de award won, kan je Yello Staelens gerust als morele winnaar beschouwen, want hij leverde ook beats aan Tourist LeMc.

Staelens kan als producer nog wel enkele andere adelbrieven voorleggen. Zo was hij ook mee verantwoordelijk voor 'Lonely Boy’s Paradise', het solosucces van Noémie Wolfs. Maar dat Staelens ook naar een plekje op de podia verlangde, werd al duidelijk toen hij in 2020 onder de alias Yong Yello zijn debuutsingle ‘Als Ge Slaapt’ uitbracht en het meteen tot een van de finalisten van de Studio Brussel-wedstrijd De Nieuwe Lichting schopte. De ‘Yello’ is trouwens een verwijzing naar het Zwitserse elektronische duo Yello. De ‘Yong’, inclusief foute spelling, is dan weer een verwijzing naar zijn verleden bij Eigen Makelij, het Antwerpse hiphopcollectief waartoe hij indertijd behoorde en waar hij toen het jongste lid was.

Onder de vlag van Yong Yello verwoordde hij onverbloemd zijn (soms tragisch) levensverhaal op zijn gelauwerd debuutalbum 'Marcel & het magnetisme van de goot', waarbij hij noch anderen (zoals zijn vader, die met een drugsverslaving worstelde), noch zichzelf spaart. “Marcel is een combinatie van een paar mannelijke voorbeelden die ik heb gehad en de persoon die ik dreigde te worden”, zei Staelens vorig jaar in een interview met Metro. “Zolang ik geen marginaal was die ergens in de goot lag te creperen, ervoer ik mijn drinkgedrag niet als problematisch. Pas onlangs zijn mijn ogen opengegaan en besefte ik ten volle wat de impact is van mijn drinkgedrag op mijn leven. Alles wat daaruit voortgevloeid is, is mijn eigen fout – en enkel de mijne. Ik ben daar geen slachtoffer van, maar de dader.” Straf.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top