‘The Bounty’ op Eén: de strafste filmmuziek van wijlen Vangelis

Films | Eén zendt vanavond ‘The Bounty’ uit, een historische avonturenfilm over een jonge stuurman (vertolkt door Mel Gibson) die in 1787 met het schip The Bounty naar Haïti vaart op handelsmissie. De filmmuziek werd verzorgd door de Griekse filmcomponist Vangelis, die in mei van dit jaar overleed. Proximus Pickx serveert een bloemlezing van zijn strafste filmcomposities.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Chariots of Fire (1981)

Vangelis - geboren als Evangelos Odysseas Papathanassiou - was grotendeels autodidact en lid van de Griekse rockbands The Forminx en Aphrodite's Child. Nadat beide bands splitten, begon Vangelis zich toe te leggen op het maken van film- en tv-scores. Hij won een Oscar voor zijn soundtrack van ‘Chariots of Fire’.

Het sportdrama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van twee Britse atleten tijdens de Olympische Spelen van 1924 in Parijs: de Schot Eric Liddell liep voor zijn geloof, terwijl de Joodse Harold Abrahams de strijd aanbond tegen vooroordelen. Beide mannen waren gedreven om zich te bewijzen, op en naast de baan. De filmmuziek verklankt op meesterlijke wijze de grootsheid, het aura en de heroïek van het grootste sportevenement op aarde.

Blade Runner (1982)

Zijn werk voor Ridley Scotts cultklassieker ‘Blade Runner’ werd al even gevierd en leverde hem BAFTA- en Golden Globe-nominaties op. De futuristische thriller, met in de hoofdrollen Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young, speelt zich af in het Los Angeles van het jaar 2019. De politie verneemt dat vier dodelijke androïden ontsnapt zijn uit een ruimtekolonie om hun schepper op aarde te zoeken. Voormalig agent Rick Deckard krijgt de opdracht de androïden op te sporen.

Vangelis verzorgde de spookachtige soundtrack. De score wordt geroemd om zijn evocatie van een sombere toekomstversie van Los Angeles door het gebruik van griezelige synths. Net als de film zelf was de muziek een inspiratiebron voor tal van latere sciencefictionblockbusters, maar de soundtrack werd nooit overtroffen.

1492: Conquest of Paradise (1992)

Dit historisch drama met in de hoofdrollen Gérard Depardieu, Armand Assante en Sigourney Weaver draait rond de beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Hij was ervan overtuigd dat het mogelijk is om vanaf de Canarische Eilanden naar het westen te varen en de rijkdommen van het Oosten te bereiken. Hij kreeg de zegen van koningin Isabel van Spanje om zo’n expeditie op het getouw te zetten, en stuitte vervolgens op onbekend gebied.

Hoewel Ridley Scott aanvankelijk Hans Zimmer benaderde om de filmmuziek te componeren, koos de regisseur uiteindelijk voor een reünie met zijn ‘Blade Runner’-maestro Vangelis. De compositie is misschien wel de meest epische score die de meestercomponist ooit vervaardigde en is herkenbaarder dan de film zelf.Bekijk ‘The Bounty’ vanavond om 22u45 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top