'True Detective' seizoen 4 zal een nieuwe richting inslaan

Series | Op Canvas zijn vanavond de laatste twee afleveringen te zien van de prestigieuze anthologieserie ‘True Detective’. De politiereeks kende een dipje in het tweede seizoen, maar trok dat weer recht met het derde. Nu er een vierde seizoen in de steigers staat en daar een hoop nieuwe namen aan vasthangen, blikken we even terug en vooruit.

Door Proximus

Deel dit nieuws

'True Detective' seizoen 4 zal een nieuwe richting uit slaan

Het eerste seizoen van de serie ‘True Detective’ werd geprezen als een van de beste seizoenen televisie ooit. De sfeer was grimmig, drukkend en nihilistisch, het verhaal was gelaagd en speelde zich in meerdere periodes tegelijk af, sommige prestigescènes hadden visueel indrukwekkende en ellenlange shots en de acteerprestaties (met Woody Harrelson en Matthew McConaughey op kop) waren van topniveau. Kortom: schrijver en bedenker Nic Pizzolatto mikte een schot in de roos.

Het tweede seizoen werd wat minder goed onthaald. Meteen na de release van het eerste seizoen, tekende Pizzolatto bij voor nog twee seizoenen. Dat zal de auteur onder druk gezet hebben, want amper een jaar later werd het tweede seizoen al uitgezonden. Reacties van kijkers waren niet unaniem negatief, maar iedereen merkte wel een groot verschil met het eerste seizoen. Verhaallijnen waren moeilijk te volgen, ondanks dat de plot meer rechtdoorzee was. De acteurs pasten minder goed in hun rollen (vooral komisch acteur Vince Vaughn kon nooit echt overtuigen als harde gangster) en de filosofische dubbele bodem was nagenoeg verdwenen. Seizoen twee scoorde, maar stelde toch teleur in vergelijking met het meer diepgaande eerste seizoen.

Pizzolatto merkte ook op dat hij de kwaliteit van het eerste seizoen niet had kunnen evenaren. Daarom nam hij meer zijn tijd met het maken van de derde jaargang. Die verscheen pas in 2019 en aan de reacties te zien, was het feit dat hij er wat langer over had gedaan een zeer goede zaak. Opnieuw speelde het verhaal zich in verschillende tijdsperiodes af, werden filosofische thema’s als leven, ouderdom en de dood besproken en hield het verhaal je op het puntje van je stoel. De acteerprestaties waren weer van de bovenste plank, met Mahershala Ali en Stephen Dorff in de hoofdrollen. Ook Carmen Ejogo, Scoot McNairy en Ray Fisher gaven perfect gestalte aan hun personages. De recensies tonen aan dat het derde seizoen opnieuw een schot in de roos was: op de website Rotten Tomatoes scoren de seizoenen respectievelijk 87%, 62% en 86%. Op de website Metacritic staan de scores op 87%, 61% en 72%.

Het is dus duidelijk dat Pizzolatto het beter doet wanneer hij zijn tijd neemt om het verhaal helemaal uit te denken. Maar wat volgens sommigen ook van belang is, is hoeveel de man aan zijn collega’s overlaat. Er wordt wel eens beweerd dat de showrunner na het eerste seizoen nogal overmoedig werd en alle touwtjes strak in handen wilde houden. Voor het derde besefte hij dan weer dat hij best wat input van zijn meer dan competente entourage kan gebruiken.

Een klassiek duo

Net door die laatste mogelijke verklaring wordt het vierde seizoen van ‘True Detective’, waarover we enkele weken geleden wat details kregen, erg interessant. Pizzolatto werkte al sinds 2019 aan mogelijke verhaallijnen voor een vierde seizoen, maar borg die op voor een ander project. In 2020 tekende hij een contract bij FX, een concurrent van HBO, de thuis van ‘True Detective’. De zender besloot dan maar een nieuwe showrunner aan te stellen. Issa López, bekend van ‘Tigers Are Not Afraid’ en ‘Casi Divas’, leidt de boel in goede banen, geruggesteund door een team dat voordien ook met Pizzolatto samenwerkte.

Ook de aangekondigde cast belooft veel goeds. In de hoofdrollen zullen we Jodie Foster (‘The Silence of the Lambs’ en veel meer) zien naast Kali Reis, een boksster die met haar debuut ‘Catch the Fair One’ vorig jaar onder andere genomineerd werd voor een Film Independent Spirit Award. Een kalme gevestigde waarde en een heethoofdige rijzende jonge ster dus, een klassiek detectiveduo.

Het verhaal zal zich afspelen op de ijsvlaktes van Ennis, Alaska. Daar onderzoeken Liz Danvers (Foster) en Evangeline Navarro (Reis) de verdwijning van de zes mannen die in het Tsalal poolonderzoekscentrum werken. Om de zaak op te lossen, zullen ze ook hun eigen demonen moeten confronteren. Wanneer het nieuwe seizoen van de reeks zal verschijnen, is nog geweten. Vermoedelijk zal dat in 2023 zijn. Als je ‘True Detective’ hebt gemist op Canvas, kan je in elk geval de hele serie inhalen op Streamz.

Bekijk de laatste afleveringen van ‘True Detective’ op donderdag om 23u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek 'True Detective' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top