RB Leipzig wil in Duitse Supercup sportief gat met Bayern München dichtfietsen

Sport | In Duitsland zijn ze stilaan klaar om het nieuwe voetbalseizoen op gang te trappen. Zo schiet volgend weekend het nieuwe Bundesliga-seizoen uit de startblokken. Maar vooraleer de blik hierop gericht wordt, kruisen eerst RB Leipzig en Bayern München deze zaterdag de degens in de Duitse Supercup.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Duitse Supercup trapt sinds meer dan een decennium traditioneel het Duitse voetbalseizoen op gang. Al bestond de wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen enige tijd niet in Duitsland. In 1996 besloot de Duitse bond de Supercup te vervangen door de Ligapokal, een bekercompetitie met zes clubs. Veelal ging het om de vijf beste clubs van het voorbije jaar in de competitie, aangevuld met de bekerwinnaar. In 2010 besliste de Duitse voetbalbond echter de Supercup opnieuw in te voeren.

Van de twaalf edities sindsdien won Bayern München er zeven. De voorbije drie jaar serveerde de Supercup een duel tussen Bayern en Borussia Dortmund. Maar voor het eerst in jaren krijgt kampioen Bayern een andere uitdager. Zo neemt de Rekordmeister het zaterdag op tegen RB Leipzig, dat voor het eerst in haar relatief korte geschiedenis in de Duitse Supercup mag aantreden. Leipzig pakte namelijk vorig seizoen de Duitse beker na winst in de finale tegen SC Freiburg. Het werd de eerste grote prijs voor de Oost-Duitsers sinds hun promotie naar de Bundesliga in 2016.

Leipzig nieuw kaalplukdoelwit geworden

De kunstmatig gecreëerde ploeg wordt nog steeds maar matig geapprecieerd door de traditionele Duitse voetbalsupporter, maar RB Leipzig wordt door veel topclubs nauwlettend in de gaten gehouden omwille van hun voetbalfilosofie. Zo worden er veel kansen gegeven aan jonge talenten. 

Bayern München had in eigen land al een kaalplukstrategie qua transferpolitiek en richt nu sinds enkele jaren ook de blik op Leipzig. In de vorige transferzomer verkocht Leipzig twee spelers aan Bayern. De Rekordmeister nam Dayot Upamecano over voor maar liefst 42,5 miljoen euro, terwijl Marcel Sabitzer de overstap maakte voor een bedrag van 15 miljoen euro. Trainer Julian Nagelsmann werd vorig jaar ook voor 25 miljoen euro weggekocht bij Leipzig door Bayern.

En de koophonger lijkt niet meteen gestild. Bayern aast nu op Konrad Laimer van Leipzig, tot ergernis van Leipzig-directeur Oliver Mintzlaff. "Ik hoop dat ze in de toekomst nog andere ideeën krijgen, in plaats van spelers bij ons weg te halen”, liet hij recent nog weten. De gesprekken tussen de twee clubs lijken momenteel in een impasse te zitten, omdat Leipzig een hogere transfersom wil dan wat Bayern momenteel biedt. Het zorgt alvast voor een pikante aanloop richting de Supercup.

Nieuwe gezichten bij Bayern

Bayern-speler Thomas Müller mag zich opmaken voor zijn twaalfde Supercup. Daarmee wordt de Duitser de enige recordhouder. Müller deelde het record met Robert Lewandowski, die drie keer in de Supercup uitkwam voor Dortmund en acht keer voor Bayern. Lewandowski vertrok intussen richting FC Barcelona, waardoor Müller als enige richting twaalf Supercup-deelnames gaat.

Andere spelers zullen dan weer hun debuut maken in de Supercup en zullen tevens hun officiële intrede maken bij Bayern. De Duitse recordkampioen hengelde namelijk toppers als Matthijs de Ligt (Juventus) en Sadio Mané (Liverpool) binnen. Daarnaast trokken de Ajacieden Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch evenzeer richting Beieren. Naast Lewandowski vertrokken ook nog Niklas Süle (transfervrij naar Dortmund) en Corentin Tolisso (transfervrij naar Lyon). Het wordt met andere woorden uitkijken naar het nieuwe gezicht van Bayern.

Leipzig kende minder bedrijvigheid op de transfermarkt. Buiten de komst van Xaver Schlager (Wolfsburg) kende het personeelsbestand weinig wijzigingen, al wordt Nordi Mukiele momenteel hevig gelinkt aan PSG. Dit betekent dat goudklompje Christopher Nkunku nog steeds in Leipzig vertoeft. Met 20 goals en 13 assists was de Fransman een van de uitblinkers het voorbije seizoen. Het wordt daarnaast ook uitkijken naar de verdere progressie van Leipzig onder Domenico Tedesco. Vorig seizoen startte Jesse Marsch aan het roer van de Oost-Duitse club, maar werd hij door tegenvallende resultaten aan de kant geschoven voor Tedesco. Met 18 zeges en slechts vijf verliespartijen had de coach meteen impact op de ploeg. Onder hem moet Leipzig proberen het sportieve gat met Bayern dicht te fietsen.

Kijk op zaterdag 30 september naar de Duitse Supercup tussen RB Leipzig en Bayern München vanaf 20u30 via Eleven Sports 2, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top