Artiest van de week: Trui Amerlinck, één van de meest felbegeerde muzikantes in Vlaanderen

Muziek | De naam Trui Amerlinck zegt je momenteel wellicht weinig, maar daar kan de komende jaren wel eens verandering in komen. Deze Oost-Vlaamse instrumentaliste werkt immers samen met de grootste bands uit Vlaanderen en staat op het punt om definitief door te breken. Wat is haar verhaal en wat denkt ze over de muziekwereld? Je leest het hier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We kunnen met het hand op het hart stellen dat Trui Amerlinck muziek met de paplepel heeft binnengekregen. Toen ze amper vijf jaar oud was, kreeg ze immers al privélessen om viool te leren spelen, en op haar zesde begon ze aan de cello. Toen ze zeven was, schreef Amerlinck zich in op de muziekacademie.

Die muzikale kriebel heeft ze niet van vreemden: haar vader speelt orgel en haar zus begon ook al vroeg met het vioolspelen. Naarmate de jaren vorderden, schoof de interesse van Amerlinck verder op richting de contrabas. Dat instrument vond ze “fenomenaal”. Ondertussen kan Amerlinck basgitaar, cello, contrabas, bass-synth en viool bespelen. Ze liep school aan het conservatorium in Amsterdam, Antwerpen, Leuven en Gent en ze behaalde een masterdiploma jazz-contrabas en pop-basgitaar.

Talloze samenwerkingen

Amerlinck is van vele markten thuis, en dat hebben ze in de Vlaamse muziekscene geweten. Ze werkte immers al samen met Rosa Butsi, Tsar B, Ivy Falls, NABOU, Meskerem Mees, Tin Fingers, The Great Belgian Songbook, blackwave, Tristan, Ron De Rauw en nog vele anderen. Ook over de landsgrenzen wordt haar muzikale talent opgepikt want Amerlinck stond al samen in de studio met de Amerikaanse Beverly Jo Scott. Ze speelt overigens ook nog in het quartet ‘Another String Story’, waar ze de cello meesterlijk tot leven kan brengen. Dit kwartet werkte eerder al samen met de Vlaamse band Bazart en de Antwerpse rapper Tourist LeMC.

Vrouw in een mannenwereld

Net zoals in vele andere sectoren is de muziekwereld een bastion vol met mannen en dat is ook Amerlinck niet ontgaan. “Als een vrouw goed is in een ding, is dat blijkbaar een heuse verwezenlijking. Je bent speciaal zonder dat je dat eigenlijk wil, zeker als instrumentalist”, stelde ze in de podcast Bassed in Belgium. “Er zijn wel heel veel vrouwen actief als zangeressen of backing vocals maar als instrumentalist ben je de uitzondering.” Amerlinck wordt soms ook bij een band gevraagd is omdat ze een vrouw is. “Soms wordt er gewoonweg een vrouw uitgenodigd om mee te komen spelen in een band, puur en alleen omdat ze een vrouw is”, klinkt het. “We moeten als vrouwen gewoon gelijk behandeld worden.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top