'The Lovely Bones': de doorbraak van Saoirse Ronan en een flater voor Ryan Gosling

Films | Ondertussen is Saoirse Ronan een grote naam in de acteerwereld, maar in het begin van de jaren 2000 was ze nog een doodnormale tiener. Tot ze in 2009 te zien was als het hoofdpersonage in 'The Lovely Bones'. De bovennatuurlijke thriller was de grote doorbraak van de actrice, maar tegelijkertijd ook een gemiste kans voor A-lijstacteur Ryan Gosling. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Slechts enkele jaren na haar acteerdebuut in 2003 in de Ierse medische dramaserie 'The Clinic', kreeg Saoirse Ronan de hoofdrol aangeboden in 'The Lovely Bones' een bovennatuurlijke thriller uit 2009 onder regie van Peter Jackson. Het verhaal gaat over Susie Salmon, een 14-jarig meisje, dat wordt vermoord maar weigert de aarde te verlaten. Haar geest blijft waken over haar familie en probeert de identiteit van de moordenaar te onthullen.

Volgens de Los Angeles Times aarzelden haar ouders om de rol te aanvaarden. Zij vonden het verhaal over verkrachting en moord, dat gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Alice Sebolds uit 2002, te expliciet voor hun dochter die tijdens de opnames nog maar 13 jaar oud zou zijn. Uiteindelijk gingen ze toch overstag en gingen de opnames van start in oktober 2007.

Collega Stanley Tucci, die de rol van de moordenaar op zich nam, was alleszins onder de indruk van het talent van de jonge Ronan. "Hoe iemand op zo'n jonge leeftijd zo volwassen wordt als actrice is opmerkelijk. Ik kan het me amper voorstellen. Ze gedraagt zich net zo goed als een doorgewinterde acteur. Ik zou op haar leeftijd niet eens een zin kunnen afmaken. Ze is een echte actrice en ze is Susie Salmon. Niemand anders kan haar spelen."

Gosling slaat de bal mis

'The Lovely Bones' ging op 26 december 2009 in première in Nieuw-Zeeland en vervolgens internationaal in januari 2010. De film kreeg overwegend positieve kritieken en Tucci werd zelfs genomineerd voor de Academy Award voor Beste Bijrol. Het succes van de prent had waarschijnlijk een zure nasmaak voor een andere topacteur. Ryan Gosling was namelijk gecast voor 'The Lovely Bones', maar kreeg voor de opnames nog zijn ontslag.

Gosling was oorspronkelijk gecast voor de rol van Jack Salmon, de vader van Ronans personage. De acteur had een sterke mening over hoe zijn personage, de rouwende vader, er moest uitzien. In een interview met The Hollywood Reporter besprak Gosling zijn creatieve keuze om het personage van Jack Salmon te interpreteren als iemand met overgewicht. Hij was zo zeker van zijn stuk dat hij zelfs gesmolten Häagen-Dazs ijs dronk om zich voor te bereiden op de rol.

Alleen viel dat plan niet in goede aarde bij de regisseur. Jackson had namelijk zelf al een duidelijk beeld van hoe het personage er moest gaan uitzien. Toen Gosling uiteindelijk bij de pre-productie van 'The Lovely Bones' met 27kg extra, besloot Peter Jackson de steracteur te ontslaan. Uiteindelijk ging de rol naar Mark Wahlberg en moest Ryan Gosling het gewicht weer verliezen om aan andere projecten te kunnen meedoen. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top