Wanneer de voetbalwereld investeert in esports

Esports |

De constante progressie van esports maakt de sector al vele jaren steeds aantrekkelijker voor verschillende investeerders die het zien als een potentiële financiële meevaller. Beroemdheden uit alle lagen van de bevolking, van Will Smith tot Tony Parker tot Thibaut Courtois, zijn op verschillende manieren betrokken geraakt bij de wereld van esports.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Naast heel wat beroemdheden, heeft een groot aantal voetbalteams een eigen esportsteam opgericht. In veel gevallen is het spel gerelateerd aan het team. Veel clubs hebben immers alleen een esportsteam om op FIFA vertegenwoordigd te zijn, zoals het geval is voor de meerderheid van de teams die deelnemen aan de Proximus ePro League. Deze structuren hangen aan een zijden draadje, aangezien sommige esportafdelingen worden opgeheven wegens de slechte prestaties van de sportploegen. Dit zijn de voetbalploegen die aanwezig zijn op de verschillende esportspodia. 

In België: KRC Genk Esports, KVM Esports en de rest

Op het eerste gezicht lijkt het logisch. Als je denkt aan de Proximus ePro League bij jou in de buurt, merk je dat alle ploegen een vertegenwoordiger hebben, van KRC Genk tot Union Saint-Gilloise. Dat komt omdat elke voetbalclub in de Belgische eerste divisie een vertegenwoordiger moet hebben op de virtuele voetbalvelden.

Er is dus sprake van een min of meer aanzienlijke investering in de sporttak door de clubs. In België zijn er twee clubs die een grote rol spelen in de esportscene van het land: KRC Genk Esports en KVM Esports. 

Deze twee clubs zijn niet alleen een vaste waarde op FIFA, maar zijn ook succesvol. KRC Genk Esports is, dankzij de overwinning van Gilles Bernard, de titelhouder van de laatste Proximus ePro League 2021/2022. Hoewel FIFA een belangrijk aandachtspunt blijft voor deze clubs, spelen de teams ook op andere competitieve podia op nationale schaal. 

League of Legends domineert nationale esports

KVM Esports is dan weer te vinden in de Rainbow Six Headquarters Benelux League of in de Elite Series van Rocket League. De structuur is ook vertegenwoordigd in de Elite Series van League of Legends. KRC Genk doet ook mee aan de League of Legends Elite Series en speelt momenteel voor een plaats in de play-offs van de 2022 Summer Split, na het winnen van de Spring Split. 

Het is echter niet altijd eenvoudig om in esports actief te blijven. Sommige esportsteams lijden onder de slechte resultaten van het hoofdteam, zoals het geval was met Schalke 04. Het Duitse team moest in 2021 zijn slot in de LEC, de European League of Legends, verkopen aan Team BDS wegens de degradatie van het voetbalteam naar de tweede divisie. Die verkoop werd geschat op 26,5 miljoen euro, genoeg om de schatkist te spekken. 

Maar voordat Schalke 04 zijn team moest verkopen, kende het de laatste seizoenen een constante progressie, met meer en meer overtuigende prestaties en een roster dat er goed uitzag: Broken Blade aan de top (nu bij G2), NUCLEARINT op de midlane en LIMIT als support (beiden bij Team BDS), of Neon in ADC, die sindsdien grote successen kent bij Misfits Gaming. De ploeg speelt nu in de Duitse regionale competitie en staat momenteel op de vierde plaats in de summer split nadat het zich in de spring split voor de play-offs had geplaatst. 

In de meeste gevallen investeren clubs in League of Legends. In Frankrijk vinden we het team van LDLC-OL terug. De ploeg werkt samen met Olympique Lyonnais en speelt in de LFL, de Franse competitie, en is de zomervakantie perfect begonnen met een perfecte 13-0. De structuur is ook aanwezig in andere spellen, zoals CS:GO, het rallyspel WRC en NBA2k22. 

In de tweede divisie van het Franse League of Legends vinden we FC Nantes Esport. De ploeg, aanwezig sinds 2020, kende een goed 2021, maar niet genoeg om de buit binnen te halen voor een promotie in de LFL. Dit seizoen verloopt moeilijker, maar het team heeft een aantal goede dingen laten zien. 

Tot slot is PSG waarschijnlijk de meest ontwikkelde esportsstructuur in Frankrijk. Het team is aanwezig op vele games zoals Dota 2, Fortnite, BrawlStars en League of Legends, in samenwerking met Talon. Die was een succes, want PSG Talon speelde de laatste Mid Season Invitational naast de grootste teams op de Summoner's Rift: T1, RNG en G2. Een uiteindelijke vijfde plaats is een goed voorteken voor de toekomst. 

Maar ook...

Overal buiten de grenzen van België zijn er ook esportsstructuren die door voetbalclubs gesteund worden. Turkije is een enorme voedingsbodem voor de relatie tussen clubs en esports.

Fenerbahçe Esports is in vele competities te vinden. Je vindt hun vertegenwoordigers natuurlijk op FIFA22, NBA2k22, VALORANTt, TFT, PUBG of in de regionale Turkse League of Legends. 

Bij de meest bekende en gerenommeerde clubs in Turkije kunnen we ook denken aan Galatasaray en Besiktas. Beide teams hebben hun eigen rosters. Galatasaray, aan de ene kant, doet mee op games als PUBG mobile en VALORANT. Het team bestaat al een paar jaar en heeft de verdienste gehad een aantal jonge spelers voort te brengen die nu in meer bekende competities spelen, zoals Onurcan “Ragner” Aslan, die nu voor LDLC OL in de LFL speelt. Besiktas speelt ook op VALORANT of PUBG mobile. Dat team telt Erberk “Gilius” Demir als ex-lid, die nu deel uitmaakt van het SK Gaming-roster in de LEC. 

Om onze rondreis langs de teams te beëindigen, moeten we ook stoppen in Spanje, aangezien Barça Esport aanwezig is in de LVP. Ondanks een goede start staan Hades' teamgenoten op de zevende plaats, maar de ploeg kan nog steeds de play-offs halen. Valencia CF opent, net als PSG, nieuwe horizonten voor zijn esportteam wanneer het meedoet aan de Pacific League of Legends. 

In Zuid-Amerika, en meer in het bijzonder in Brazilië, vinden we het esportteam van Flamengo. Zij hebben vele seizoenen meegedaan aan de nationale competitie van League Of Legends. 

In Afrika is er ook het esportsteam Orlando Pirates, dat in augustus voor de wereldbeker van Rocket League zal spelen. 


©? esportspirates

Terwijl veel voetbalteams in esports stappen als een manier om in hun nationale competitie op FIFA te integreren, hebben veel andere zich gerealiseerd dat esports een snel groeiende business is en dat het de moeite waard kan zijn om erin te investeren. En het gaat niet enkel over voetbal, aangezien sporten zoals basketbal ook vaak worden geïntegreerd in esport, zoals het geval is met de club Baskonia in Spanje. 

En als sommige teams hun naam niet aan de structuur geven, blijven zij geen solide investeerders, zoals het geval kan zijn voor NBA-structuren zoals Miami Heat of de Philadelphia 76ers

Esport groeit nog steeds en de komende jaren zullen van fundamenteel belang zijn voor de expansie ervan. Wie weet zullen we nieuwe sportclubs van alle horizonten zien komen om deel uit te maken van dit ecosysteem.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top