Stenson, niet langer Ryder Cup-kapitein, sluit zich aan bij LIV Golf

Sport | De Zweed Henrik Stenson is ontheven van zijn taken als kapitein van het Europese Ryder Cup-team voor de editie van 2023. Dat hebben de teamofficials woensdag aangekondigd. Ze verwijzen naar "beslissingen die Henrik heeft genomen in verband met zijn persoonlijke situatie". Even later kondigde Stenson aan dat hij zal aantreden in de omstreden LIV Golf, gefinancierd door oliedollars uit Saudi-Arabië.

Door Belga

Deel dit nieuws

De 46-jarige Zweedse golfer werd in maart aangeduid als kapitein, maar hij wordt nu "met onmiddellijke ingang" uit zijn functie gezet. Dat verklaarde Ryder Cup Europe in een persbericht. "Het is duidelijk geworden dat hij niet in staat zal zijn om aan bepaalde contractuele verplichtingen tegenover Ryder Cup Europe te voldoen", zo klinkt het nog. De naam van de nieuwe kapitein zal "te zijner tijd" bekendgemaakt worden.

Stenson meldde in een communiqué dat hij niet akkoord gaat met de beslissing van Ryder Cup Europe, maar dat hij die voorlopig wel aanvaardt. Nochtans waren er "specifieke afspraken" gemaakt met LIV Golf "om te verzekeren dat ik mijn verplichtingen als kapitein zou kunnen nakomen".

Verschillende golftoppers sloten zich al aan bij de LIV Golf Series. Dit tot grote onvrede van de DP World Tour en de PGA Tour, die verschillende golfers die in de eerste twee LIV Golf-toernooien hebben gespeeld een schorsing hebben opgelegd.

De volgende editie van de Ryder Cup, het prestigieus duel tussen de beste Europese en Amerikaanse golfers, vindt van 25 september tot 1 oktober 2023 plaats in Rome.

Stenson was de eerste Zweed die tot kapitein werd aangeduid. In het verleden hielp hij Europa driemaal aan de zege: in 2006, 2014 en 2018. In 2020 was hij vicekapitein.

Het Amerikaanse team won de laatste editie van de Ryder Cup, in september 2021 in Whistling Straits (Wisconsin).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top