2012, Valverde voor de twee 'stiefbroers' in Peyragudes

Wielersport | Woensdag ligt de aankomstlijn pas voor de derde keer in Peyragudes, een finale die in 2012 werd ontdekt. Dat jaar moest Froome wachten op zijn leider Wiggins, ten koste van de overwinning die naar Valverde ging...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Tour de France 2012. Tijdens de 11de etappe naar La Toussuire zag Bradley Wiggins, toekomstig winnaar, zijn luitenant Christopher Froome hem aanvallen op de hellingen van de laatste klim!


De leiders van Sky aarzelden geen seconde: een scheldtirade van de ploegleiders in de oortjes, en alles verliep plots opnieuw zoals vooraf gepland: Froome, die nog geen Ronde van Frankrijk had gewonnen, wacht opnieuw rustig op zijn leider.

Wiggins walgde van dit verraad en verliet de Tour zelfs bijna hierdoor, onthulde Sean Yates, sportdirecteur van Sky, in zijn autobiografie ("Hij stuurde me een sms met de tekst: 'Ik denk dat het voor iedereen ter wereld beter zou zijn dat ik naar huis ga' '"). Froome wacht opnieuw op Wiggins

Een week later zwoegen beide ploegmaats richting Peyragudes. Op de slotklim gaan de eerste 2 van het algemeen klassement, Wiggins en Froome, achter koploper Valverde aan.

Froome lijkt veel sterker dan zijn leider, en wanneer hij zich bij de Spanjaard voegt om de etappe te winnen, wordt hij door de ploegleider opnieuw tot de orde geroepen: Sean Yates beveelt Froome om op Wiggins te wachten. Froome gehoorzaamt.

Tot grote tevredenheid van Valverde, die 20 seconden voor de twee vijandelijke 'stiefbroers' over de streep komt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top