Vijf dingen die je moet weten over Toto voor hun concert in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke

Festivals | De vertolkers van 'Africa', 'Rosanna', 'Hold the Line' en vele andere hits uit de jaren tachtig treden op donderdag 21 juli op in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke. Hun repertoire spreekt generatie na generatie nog steeds aan. Om hun terugkeer naar ons land te vieren, vertelt Proximus Pickx je vijf dingen die je (misschien) nog niet wist over Toto.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Africa' tot in de eeuwigheid

De tijdloze hit van Toto, uitgebracht in 1982, galmt sinds 2019 door de woestijn. De Namibische artiest Max Siedentopf wilde een eerbetoon aan het lied brengen door 'Africa' in Afrika in een eindeloze cyclus te spelen. Op een geheime plaats in de Namib-woestijn zendt een merkwaardige installatie met zonnepanelen het lied ononderbroken uit. De woestijn bestaat al 55 miljoen jaar en het is de bedoeling dat het lied nog minstens 55 miljoen jaar wordt gespeeld.

De soundtrack van Dune

Veel muzikanten lenen hun talent uit voor het componeren van een film. De leden van Toto hebben dat slechts voor één film gedaan. In 1984 werd de band ingehuurd door David Lynch om de soundtrack van de sciencefictionfilm 'Dune' te maken. De poprockband schreef en voerde de volledig klassieke instrumentale muziek van de film uit. Zij werden bijgestaan door Marty Paich (componist, dirigent en vader van David Paich, de toenmalige toetsenist van de band), het Wiener Symphoniker en het Wiener Operakoor. Slechts één nummer op het 30 nummers tellende album is niet van Toto, maar van Brian Eno: 'Prophecy Theme'. Het resultaat is een thematische en orkestrale aanpak die zowel moderne als oude instrumenten mengt. De soundtrack is meesterlijk en brengt diepte in Lynch' klassieker. In Denis Villeneuve's versie uit 2021 is het de beroemde componist Hans Zimmer die de muziek van de film heeft geschreven.

Samen met Michael Jackson

Het was al bekend dat Michael Jackson met Paul McCartney heeft samengewerkt aan het nummer 'The Girl Is Mine'. De leden van Toto hebben ook een samenwerking met The King of Pop op hun cv staan, meer bepaald voor zes van de negen nummers van het monumentale album 'Thriller'. Op 'The Girl is Mine' en 'Beat it' speelt Jeff Porcaro drums naast gitarist Steve Lukather. Toetsenist Steve Porcaro bespeelt zijn keyboard voor 'Human Nature'. Voorts hebben ze meegewerkt aan de nummers 'Thriller', 'Baby Be Mine' en 'The Lady in My Life'.

Dirty Dancing

Patrick Swayze en Cynthia Rhodes waren in 1987 te zien in de film 'Dirty Dancing', maar dat was niet hun eerste samenwerking. In 1982 kon je Swayze kort zien in de video voor de hit 'Rosanna'. Hij was een van de dansers die het opnam tegen een concurrerende bende. De vrouw met rode jurk die de aandacht trekt van alle mannen is niemand minder dan Cynthia Rhodes. Het duo werkte een jaar later ook samen bij de verfilming van 'Staying Alive' met John Travolta.

Toto, wat een grappige naam

Vele muziekliefhebbers zullen zich ongetwijfeld afvragen hoe de naam van deze band is ontstaan. In 1977, toen de bandleden in de studio de eerste nummers opnamen, keek Jeff Porcaro naar de film 'The Wizard of Oz'. Even later schreef hij op de opnametapes 'Toto', genoemd naar Dorothy's trouwe hond in de film, om de nummers later terug te kunnen vinden. Na enige tijd bleef de naam plakken omdat gitarist David Hungate aan Porcaro vertelde dat 'toto' in het Latijn 'universeel' betekent. Voor de band was dat een ideale naam, want ze hadden de ambitie om wereldwijd door te breken. Hun keuze heeft hen geen windeieren gelegd, want de naam 'Toto' is kort en makkelijk te onthouden in elke taal!

Mis Toto niet in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke op donderdag 21 juli. Tickets en informatie zijn hier te vinden

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top