Zullen de NBA-sterren in de zomer van 2024 op een boogscheut van België spelen?

Basketbal |

Hoewel Parijs de organisatie van de Olympische Spelen in 2024 toegewezen gekregen heeft, zal Rijsel net over de grens het decor vormen voor de eerste fase van het olympische basketbaltoernooi. Een niet te missen kans voor de Belgische fans van de sport…

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wat als de basketbalvoorrondes van de Olympische Spelen 2024 zouden plaatsvinden in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel? Dat is in elk geval de richting die het momenteel uitgaat! Rijsel ligt op amper 20 minuten van Doornik en Kortrijk, en ook maar op een uur rijden vanuit Brussel. Voor een keer zal de locatie geen onderdak bieden aan LOSC Lille, maar aan de grootste sterren van de NBA. Het spektakel zal zich bovendien afspelen op een steenworp van huis.

Einde polemiek

“Het gaat om drie wedstrijden per team”, verklaarde Tony Estanguet, voorzitter van het olympisch organiserend comité, vorige week aan France Info. De aankondiging maakte meteen een einde aan een polemiek die al maanden aan de gang was in Frankrijk. Aanvankelijk zou de eerste fase van het toernooi plaatsvinden in zaal 6 van de Porte de Versailles. Die zaal werd echter het mikpunt van kritiek door zijn hoge plafond en prestige.

De spelers ijverden voor een alternatief, waarop de organisatoren beslisten om de locatie terug te trekken uit hun plannen. Sinds maart heerste er radiostilte over wat er nu moest gebeuren. Met nog twee jaar te gaan was het ook te moeilijk om een nieuwe infrastructuur op poten te zetten. Omwille van die reden koos het olympisch organiserend comité ervoor om uit te wijken naar Villeneuve-d’Ascq.

Sfeervol

De organisatie mag misschien wel nog wat bedenkingen hebben, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het geweer niet meer van schouder veranderd. Met een capaciteit van net geen 27.000 toeschouwers is de locatie uitermate geschikt. Bovendien bewijst de eerdere organisatie van de finale van de Davis Cup in het tennis en het EK basketbal dat het een plaats is die zich uitstekend tot dergelijke evenementen leent.

Nicolas Batum, aanvoerder van Les Blues, verloor destijds in hetzelfde stadion de halve finale van het EK tegen Spanje. Toch bewaart hij goede herinneringen: “Het maakt me niet uit of we in Rijsel spelen. Het EK 2015 was een van de grootste sensaties uit mijn carrière.” Bercy speelt overigens gastheer voor kwartfinales, halve finales en de finale.

Het wordt alles bij elkaar de gelegenheid bij uitstek om grootheden als Rudy Gobert, Luka Doncic, Joël Embiid en uiteraard Team USA aan het werk te zien. En ook Stephen Curry, die nooit eerder deelnam een olympisch toernooi, lijkt er wel oren naar te hebben om daar verandering in te brengen…

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top