De makers van 'Mediterranean: life under siege' leggen vinger op de wonde

Films | Op Canvas kijk je vanavond om 21u15 naar de eerste van zes afleveringen van ‘Mediterranean: life under siege’. De nieuwe documentairereeks toont hoezeer het ecosysteem van de Middellandse Zee onder druk staat door menselijke inmenging, maar gaat verder dan dat. De makers willen ook echt een verschil maken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een dikkopschildpad zwemt van Frankrijk naar Griekenland om er haar eieren te leggen, een blauwvintonijn zwemt door de Straat van Gibraltar om te paaien, een ooievaar vliegt van de Sahara naar Spanje om een gezin te stichten. Maar al die ongelooflijke en natuurlijke migratieroutes die cruciaal zijn voor het voortbestaan van sommige diersoorten, zijn bedreigd. Massatoerisme, overbevissing en plasticvervuiling zetten een grote druk op de natuur. Het contrast tussen de natuurpracht van de Middellandse Zee en de systemen die dat dreigen kapot te maken is wat de makers van ‘Mediterranean: life under siege’ in beeld willen brengen en aan de kaak willen stellen.

De prachtige zesdelige documentairereeks werd in de loop van twee jaar gefilmd in twaalf landen. Vijftig wetenschappers en experten van over de hele wereld werkten mee om van de reeks een zo grondig mogelijk document te maken. Het resultaat van al dat werk kan je vanaf vanavond zien op Canvas.

Mens als slechterik

Maar voor de documentairemakers, met de Franse Frédéric Fougea op kop, stond er duidelijk meer op het spel dan alleen maar een spectaculaire docureeks maken. Ze volgen het voorbeeld van de immer geëngageerde David Attenborough en proberen ook echt iets te veranderen. Fougea concentreerde zich in zijn intussen al 35 jaar lange carrière al meermaals op de relatie tussen mens en dier in zijn directe omgeving. Zo is hij onder meer bekend dankzij de documentaire ‘Le Plus Beau Pays du Monde’, waarin hij het wild in zijn thuisland in kaart brengt. Aan de hand van kleine verhalen van dieren, brengt hij een ode aan de Franse natuur. Met dat werk legt hij vaak de vinger op de wonde en dat ontgaat zijn publiek niet.

Voor ‘Mediterranean’ werkte Fougea samen met producent Gilles Dufraisse, die onlangs nog de praktijk van het vissen met elektroshocks aan de kaak stelde met zijn ‘Watt the Fish’. Naast sensibiliserende films maken, zet hij ook campagnes op poten die de problematiek rond de Middellandse Zee in de spotlights zetten. Het duo werd door de organisatie Cinema for Change (dat duurzame filmprojecten uitlicht en een brug vormt naar fondsenwervers) uitgekozen en in de verf gezet toen de documentairereeks nog in ontwikkeling was.

Veel documentairemakers observeren de natuur op bijna onbereikbare plaatsen en proberen die zo getrouw en informatief mogelijk weer te geven. Fougea en zijn team trekken niet naar de verste uithoeken van de wereld, maar tonen ons wel de pracht die zo goed als onder onze neus te vinden is. Maar tegelijk vertelt hij ook verhalen, en in die verhalen zijn mensen gewoonlijk de onwetende slechterikken. Zo toont hij op een kraakheldere manier hoe je zelf een negatieve, of een positieve impact kan hebben op het milieu.

Bekijk ‘Mediterranean: life under siege’ op dinsdag om 21u15 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top