Het doek valt over de indrukwekkende carrière van Allyson Felix

Sport | Afgelopen weekend zette de Amerikaanse atlete Allyson Felix een punt achter haar indrukwekkende sportcarrière. Ze deed dat door een bronzen medaille te winnen op het WK Atletiek in Eugènes. Maar wie is Allyson Felix eigenlijk? En waarom is ze een icoon uit de atletiekwereld? Proximus Pickx legt het je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afgelopen vrijdag won Allyson Felix haar negentiende WK medaille. Ze deed dat door in de Amerikaanse stad Eugene de 4x400 meter estafette te lopen voor haar land. De wedstrijd was de allerlaatste uit de carrière van de 38-jarige Amerikaans sprintbom. Die duurde meer dan twintig jaar en staat bol van de overwinningen.

Meest gedecoreerde sporter ooit

Allyson Felix won in haar carrière maar liefst dertig medailles, elf daarvan behaalde ze op Olympische Spelen (waarvan zeven gouden) en negentien stuks (waarvan dertien gouden) won ze na uitzonderlijke prestaties op voorbije wereldkampioenschappen. Vorig jaar werd ze, door winst op de Olympische Spelen, de atlete met de meeste medailles ter wereld. Ze is een kei in de 200 en 400 meter, maar kan ook goed uit de voeten op de 4x100 meter en de 4x400 meter estafette. Op die twee laatste disciplines haalde ze immers het wereldsnelheidsrecord.

Een toegewijde sportvrouw

Maar Felix is niet enkel gekend om haar straffe sportprestaties. In 2018 kwam de atlete in het nieuws omdat er een ernstige zwangerschapsvergiftiging bij haar was vastgesteld. Ze moest van haar dokters zo snel als mogelijk een keizersnede ondergaan want anders zou ze haar baby zelfs kunnen verliezen. De keizersnede werd uitgevoerd, haar dochter Camryn kwam enkele weken te vroeg op de wereld maar stelt het inmiddels goed. Maar daarmee was de kous niet af. Felix kreeg tijdens haar revalidatie immers te horen dat Nike, haar sponsor, tijdelijk 70 procent van haar loon inhield omdat Felix even niet meer kon opdagen bij wedstrijden. Ze wou immers aan de zijde van haar dochtertje blijven die nog een maand lang op de neonatale afdeling van de kraamkliniek moest verblijven.

Toen ze het nieuws van Nikes beslissing vernam, kroop de atlete in de pen. Felix schreef een opiniestuk voor The New York Times waarin ze stevige kritiek uitte op het Amerikaanse bedrijf. Ze merkte op dat vrouwen in de sport systematisch benadeeld worden en dat ze dergelijke behandeling niet verdient omdat ze een van de belangrijkste ambassadeurs was van het merk. Nike reageerde op de publieke verontwaardiging door Felix en al haar vrouwelijke collega’s voortaan niet meer financieel af te straffen als ze zwangerschapsverlof moesten opnemen. Voortaan zou het sportmerk deze atletes dan ook blijven doorbetalen en steunen.

Maar de bal was aan het rollen gegaan en Felix sloeg de handen in elkaar met een andere sponsor: Athleta. Dit merk zou in samenwerking met Women’s Sports Foundation een beurs oprichten waardoor jonge vrouwelijke atleten die zwanger zijn, toch nog financiële steun kunnen krijgen. De beurs bedraagt 10.000 dollar en hierdoor moeten deze vrouwen beter in staat zijn om hulp te zoeken voor bijvoorbeeld kinderopvang.

Allyson Felix gaf naar aanloop van het einde van haar carrière al heel wat interviews en daarin valt op dat ze alle vrouwen, haar concullega’s, een warm hart toedraagt. “Ik hoop dat ik herinnerd zal worden als een straffe sportvrouw die altijd op het scherpst van de snee loopt, maar dat is niet het belangrijkste. Ik hoop de atletiekwereld immers beter achter te laten voor vrouwen dan dat ik hem gevonden heb. Ik wil dat mensen weten dat ik voor gelijkheid heb proberen vechten en vrouwelijke atletes altijd heb proberen steunen”, aldus Felix aan de vooravond van haar laatste race.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top