Pickx @ the festivals: de hartverscheurende keuze tussen Typh Barrow en Saule op Les Francofolies

Festivals | De Francofolies de Spa, het festival dat de Franse muziekscene viert, vindt dit jaar plaats van 20 tot 23 juli. Het evenement is terug na twee jaar virusellende. Het kruim van de Franstalige muziek staat klaar, en zoals bij alle festivals treden verschillende artiesten op hetzelfde moment op, wat tot hartverscheurende dilemma’s leidt. Gelukkig is Proximus Pickx er om de knoop door te hakken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Typh Barrow

Deze vrijdag 22 juli treedt Typh Barrow om 22u45 op op het podium Pierre Rapsat, het grootste podium van het festival. De Belgische zangeres is ontegensprekelijk een van onze muzikale beloftes dankzij haar hese stem en soulvolle sound. Muziek is altijd een deel van haar leven geweest: ze wist al van jongs af aan dat ze van zingen haar beroep wilde maken. Haar muzikale stijl en identiteit zijn in de loop der jaren gesmeed. Ze haalt haar inspiratie uit artiesten met een sterke stem, zoals Stevie Wonder en John Legend. Ze heeft ook bewondering voor hun gave om hun ervaringen en gevoelens in woorden en muziek om te zetten.

Haar allereerste single, 'You Turn', kwam uit in 2012. Hoewel ze verschillende radiohits scoorde, maakte ze pas echt naam met haar online covers. In 2014 bracht ze haar dubbel-EP uit, 'Times' en 'Visions'. Dit omvatte een cover van het nummer 'Back to Black', waardoor ze door sommigen de Belgische Amy Winehouse genoemd werd. De jaren nadien veroverde ze een vaste plaats in de Belgische en internationale muziekscene. In 2018 werd ze jurylid bij 'The Voice Belgium'. Datzelfde jaar kwam ook haar eerste album uit, 'RAW', dat het in een mum van tijd tot gouden plaat schopte.

Sindsdien heeft de zangeres een tweede album, 'Aloha', uitgebracht, evenals de documentairefilm 'D'une voix à l'autre' over haar jeugd, haar ervaring met muziek maar ook de obstakels die ze overwon. Het is niet de eerste keer dat Typh Barrow de affiche van Francofolies siert. Het minste wat we kunnen zeggen is dat het Belgische publiek uitkijkt naar haar komst. Ze zal haar grootste hits ten gehore brengen, waaronder 'Replace', 'Hurt' en 'Doesn't Really Matter'. Typh Barrow staat garant voor een concert vol energie, een krachtige stem en aanstekelijke hits die je al uit je hoofd kent, ook al ken je de titels niet.

Willow

Een andere Belg treedt op bijna hetzelfde moment als Typh Barrow op: Saule staat op vrijdag 22 juli om 23u op het podium van Sabam For Culture. Baptiste Lalieu (echte naam) is sinds 2005 actief als muzikant. Hij maakte deel uit van een band voordat hij solo ging. In 2006 bracht hij zijn eerste album uit, 'Vous êtes ici'. Het recept van zijn muzikale stijl bestaat uit een mengeling van akoestische gitaar, poëtische teksten en intieme onderwerpen die hij tot in de perfectie beheerst.

In 2009 verscheen zijn tweede album, 'Western'. Daarop ging hij de rocktoer op, maar sneed hij ook donkere thema's aan. Hoewel hij al naam maakte met die eerste twee albums, kwam hij pas in 2012 vol in de schijnwerpers te staan met de komst van langspeler 'Géant'. Zijn nieuwe nummers, met onder andere 'Dusty Men', een duet met Charlie Winston, katapulteerden hem richting sterrendom in de Franstalige wereld. Saules ster was rijzende: er volgde de tournee 'Les Aventuriers d'un autre monde', de rockband Gonzo werd gevormd en de kindermusical 'Zombie Kids' zag het levenslicht.

Zijn vierde album, 'L'Eclaircie', kwam uit in 2016 en baarde opzien met tracks als 'Tom' en 'Comme'. Zijn laatste album is 'Dare-Dare', uitgebracht in 2021. Het bevat gastoptredens van tal van artiesten, waaronder Puggy, Alice on the Roof en Girls in Hawaii. Het album is in se een uitloper van een eerste, reeds begraven project. Hij verfijnde zijn stijl, wat hoorbaar is in zijn nieuwere werk. Kiezen voor Saule op de Francofolies betekent kiezen voor speelse en authentieke Franse poprock.

Typh Barrow en Saule zijn op vrijdag 22 juli in actie te zien op de Francofolies de Spa.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top