Moeit AA Gent zich komend seizoen in de titelstrijd?

Jupiler Pro League | Vorig seizoen miste AA Gent de Champions’ play-offs op een haar, maar de Buffalo’s pakten wel de beker van België. Ze lieten een ijzersterke tweede seizoenshelft optekenen. Vadis en co. zetten onder meer een fraaie reeks neer van 22 op 24. Gaat La Gantoise op datzelfde elan door?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als de oefenwedstrijden de voorbije weken iets duidelijk gemaakt hebben, is het dat Hein Vanhaezebrouck nog veel werk op de plank had om zijn troepen klaar te stomen voor de nakende competitiestart. AA Gent verloor met zware 6-2-cijfers van kersverse promovendus Westerlo. Een experimenteel Gent, met onder anderen Henry, De Ridder, Cuypers, Lagae, Van Hauter, Bruno, Van Den Bergh en Agbor tussen de lijnen, kon geen vuist maken tegen De Kemphanen. Ook tegen Aris Thessaloniki, het nummer drie uit de Griekse competitie, beet AA Gent – opnieuw met de 18-jarige Bram Lagae links in het verdedigende trio – in het zand.

Met Hugo Cuypers heeft AA Gent zich wel versterkt met een hardwerkende spits die volgens zijn ex-coach Wouter Vrancken een droom is om mee samen te werken. Of Cuypers zich zal ontpoppen tot een doelpuntenmachine is nog maar de vraag. Vorig seizoen trof de 25-jarige Luikenaar dertien keer raak in 29 competitiematchen voor KV Mechelen – exact de helft van Gouden Stier Deniz Undav. De wisselwerking met medespits Tissoudali is alleszins iets om naar uit te kijken.

Groeibriljant

Met Malick Fofana hebben de Buffalo’s zich tevens versterkt met een groeibriljant uit de eigen opleiding. De rechtsbuiten staat te boek als een uitzonderlijk talent en zou dit seizoen kunnen doorbreken bij de grote jongens, na een wervelend seizoen bij de beloften. Nog voor zijn achttiende verjaardag werd Fofana overgeheveld naar de A-kern van AA Gent. Treedt hij in de voetsporen van succesvolle jonge voorgangers Benito Raman en Hannes Van Der Bruggen? De toekomst zal het uitwijzen.

Met deze spelerskern opnieuw naast de Champions’ play-offs grijpen zal tot een immense ontgoocheling leiden in de Arteveldestad: er zullen dan ongetwijfeld koppen rollen. Niets doet echter vermoeden dat de Buffalo’s niet bij de beste vier van de competitie zullen eindigen. De kern bleef behoudens enkele versterkingen grotendeels ongewijzigd. De sterkhouders zijn AA Gent trouw gebleven. Met Vadis, Kums, Tissoudali, Castro-Montes en Depoitre – onder deskundige aanvoering van Vanhaezebrouck – heeft Gantoise genoeg talent en ervaring in huis om mee te draaien met de top.

Titel lijkt te hoog gegrepen

Toch schiet AA Gent nog steeds tekort om te kunnen wedijveren met de absolute top, Club Brugge, om de titel. Blauw-zwart kan qua kwaliteit simpelweg meer gewicht in de schaal leggen. Club Brugge-coach Carl Hoefkens beschikt met Lang, Vanaken en Mignolet over spelers van internationale klasse die in een flits een wedstrijd kunnen beslissen, terwijl Gent daar enkel Tissoudali tegenover kan zetten. Ook Vadis en Kums kunnen bijwijlen uitblinken met een individuele actie, maar lang niet in dezelfde mate als de Brugse sterkhouders.

Maar het sprookje van Union heeft bewezen dat een goede groepsgeest wonderen kan doen, en dat zit alvast snor bij AA Gent.

Het programma van de eerste speeldag van de Jupiler Pro League op Eleven Sports:

Vrijdag 22 juli

  • Standard - KAA Gent (om 20u15 op Eleven Pro League 1)

Zaterdag 23 juli

  • Sporting Charleroi - KAS Eupen (om 15u30 op Eleven Pro League 1)
  • KV Kortrijk - OHL (om 17u55 op Eleven Pro League 1)
  • STVV - R. Union SG (om 20u25 op Eleven Pro League 1)

Zondag 24 juli

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top