‘12 Strong’ op VTM 3: hoe accuraat is dit waargebeurd actiedrama?

Films | VTM 3 zendt vanavond het waargebeurde actiedrama ’12 Strong’ uit, met Chris Hemsworth en Michael Shannon in de hoofdrollen. Bij een geheime missie naar Afghanistan, enkele weken na de aanslagen van 11 september, kwamen twaalf Amerikaanse elitesoldaten samen met de Afghaanse troepen tegenover 50.000 strijders van de taliban en Al Qaida te staan. Proximus Pickx gaat na hoe waarheidsgetrouw de verfilming is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘12 Strong’ is geen doorsnee oorlogsfilm. De film vertelt het verhaal van de zogenaamde "horse soldiers" – de special ops troepen die als een van de eersten ter plaatse waren in Afghanistan na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Geeft de film een waarheidsgetrouw beeld van wat de echte paardensoldaten hebben meegemaakt, of wordt het idee van Amerikaanse soldaten te paard alleen maar gebruikt om de oorlog in Afghanistan te romantiseren?

Om met de deur in huis te vallen: de film houdt zich grotendeels aan de feiten. De verfilming is gebaseerd op het boek ‘12 Strong: The Declassified True Story of the Horse Soldiers’ van auteur Doug Stanton. De meeste personages in de film zijn fictief, hoewel ze geïnspireerd zijn op echte mensen. Chris Hemsworth kroop in de huid van de Amerikaanse legerkapitein Mitch Nelson, die geen echte persoon is, maar geïnspireerd werd door Mark Nutsch. Hij was de leider van de eenheid die later de paardensoldaten zouden worden genoemd. Hemsworth heeft Nutsch ontmoet om zich voor te bereiden op zijn rol in ‘12 Strong’.

Samenwerken met lokale krijgsheren

De missie hield in om sommige etnische leiders (sommige leken meer op krijgsheren) in Afghanistan te overtuigen om met hen de krachten te bundelen in de strijd tegen hun gemeenschappelijke vijand: de taliban en diens bondgenoten van Al Qaida. De CIA verstrekte informatie over met welke etnische leiders moest worden samengewerkt, waaronder de Afghaanse generaal Rashid Dostum.

In se onthult de film niets nieuws, vermits de missie niet langer geheim was sinds 16 november 2001, amper twee maanden na 9/11. Toen toonde toenmalig minister van Defensie Donald Rumsfeld de pers een foto van een bebaarde Groene Baret op een paard en legde uit dat de man luchtaanvallen leidde tegen taliban- en Al Qaida-doelen in Noord-Afghanistan.

Dramatisch effect

Een aantal Afghaanse acteurs namen deel als figuranten in de film. De film maakte er ook een punt van om écht legermateriaal te gebruiken voor de opnames. "Elke helikopter die je in de film ziet is een echt, functionerend exemplaar", vertelde Army Special Operations Command-woordvoerder Lt. Col. Robert Bockholt aan Army Times. "Het zijn zij die de werkelijke missies vlogen."

Maar zoals elke Hollywoodoorlogsfilm, houdt ‘12 Strong’ zich niet volledig aan de feiten. Volgens Nutsch werden sommige details verzonnen of overdreven ten behoeve van de spektakelwaarde. De strijd aan het einde van de film strookt bijvoorbeeld niet helemaal met de realiteit, zo gaf de echte Bob Pennington aan. Overigens: in werkelijkheid raakte Pennington niet ernstig verwond door een zich overgevende vijandelijke strijder die zichzelf opblies met zijn eigen granaat. Dat voorval is verzonnen voor het dramatische effect. Maar de belangrijkste elementen van het verhaal blijven wel intact.

Bekijk ‘12 Strong’ vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top