Wat mogen we dit seizoen verwachten van Anderlecht met Mazzu aan het roer?

Sport | De Grote Omwenteling bij paars-wit komt met heel wat verwachtingen: het instituut wil weer aanknopen met de top van het Belgische voetbal, en coach Felice Mazzù start dan ook onder druk aan zijn loodzware opdracht. Wat kan de Union-tovenaar halen uit dit Anderlecht?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het bestuur van Anderlecht wil voluit voor de landstitel gaan, en ook T1 Felice Mazzu deelt die ambitie. Of paars-wit komend seizoen zal kunnen wedijveren met landskampioen Club Brugge, dat over een veelvoud aan budget beschikt, is nog maar de vraag. Wellicht komt de titel nog te vroeg, maar een plaats in de top drie moet zeker tot de mogelijkheden behoren.

Met de exit van Josh Cullen, Joshua Zirkzee en Christian Kouamé verloor de Brusselse club drie basispionnen. In de zomermercato trekt Anderlecht de kaart van de jeugd, terwijl de terugkeer van Adrien Trebel voor de broodnodige ervaring moet zorgen in de kern. De concurrentie kan echter bogen op een karrenvracht aan ervaring: Club Brugge met Mignolet, Mechele, Mata, Odoi, Vanaken en Vormer (allen ouder dan 29) en Antwerp met kersverse rekruut Alderweireld, Seck, De Laet, Nainggolan en Haroun (allen ouder dan 30). Anderlecht heeft met Refaelov en Trebel slechts twee spelers die ouder zijn dan dertig. De paars-witte kern bevat momenteel liefst 18 spelers die jonger zijn dan 25.

Zal jeugdig enthousiasme, vergezeld van de groeipijnen die bij het leerproces horen, of de kalmte en beheersing van de ervaren rotten de doorslag geven?

3-5-2

Mazzu verklaarde tegenover Sporza dat hij niet te veel wil teren op het werk van zijn voorganger, clubicoon Vincent Kompany: “We willen hier iets nieuws opbouwen, met respect voor de filosofie van de club en al wat er in het verleden gebeurd is.” De nieuwe coach implementeert dan ook een ander spelsysteem, zo legde aanvoerder Hendrik Van Crombrugge uit: “De fameuze 3-5-2 die iedereen ondertussen kent, en ook voetbaltechnisch worden er andere dingen verwacht op het veld.”

Voorin heeft Anderlecht met Inter-huurling Sebastiano Esposito aan slagkracht gewonnen. Vorig seizoen scoorde de 20-jarige Italiaanse aanvaller zes keer in 23 competitiewedstrijden, waarin hij ook vijf assists uitdeelde. Esposito zou zich komend seizoen zomaar kunnen ontpoppen tot de doelpuntenmachine die Anderlecht vorig seizoen ontbeerde.

Meer talent in Brugge

Ondanks de inspanningen van Anderlecht zal het paars-witte huis het ook volgend seizoen moeten afleggen tegen het blauw-zwarte geweld op het vlak van onversneden talent. Met Noa Lang, Hans Vanaken, Charles De Ketelaere en Simon Mignolet in de rangen beschikt Club over een tros vedetten die in elke wedstrijd op eender welk moment het verschil kunnen maken, terwijl die ontbreken bij Anderlecht.

Yari Verschaeren zou na veel blessureperikelen weer boven water kunnen komen, maar dat is allerminst een zekerheid. De 36-jarige ex-Gouden Schoen Lior Refaelov lijkt dan weer naast de basisploeg van Mazzu te zullen vallen. In de oefenwedstrijd tegen het Deense Nordsjaelland werd de Israëliër uitgespeeld als tweede spits, maar dat werd geen groot succes. Benito Raman ten slotte, die Kompany vooral gebruikte als supersub, is gebrand op een basisplaats onder Mazzu. Of de 27-jarige spits zijn streng zal kunnen trekken is nog koffiedik kijken.

Het programma van de eerste speeldag van de Jupiler Pro League op Eleven Sports:

Vrijdag 22 juli

  • Standard - KAA Gent (om 20u15 op Eleven Pro League 1)

Zaterdag 23 juli

  • Sporting Charleroi - KAS Eupen (om 15u30 op Eleven Pro League 1)
  • KV Kortrijk - OHL (om 17u55 op Eleven Pro League 1)
  • STVV - R. Union SG (om 20u25 op Eleven Pro League 1)

Zondag 24 juli

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top