'Persuasion', een nieuwe Jane Austen-verfilming met Dakota Johnson in de hoofdrol

Films |

Na 'Sense and Sensibility', 'Pride and Prejudice' en 'Emma' is het nu de beurt aan de Jane Austens roman 'Persuasion' om verfilmd te worden. Proximus Pickx werpt een blik op deze langverwachte Netflix-film, die op 15 juli uitkomt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film is een adaptatie van Jane Austens klassieke roman 'Persuasion' uit 1817. Het is haar laatste compleet afgeronde roman, postuum gepubliceerd. Het verhaal speelt zich af in dezelfde tijd als het geschreven is. Het volgt Anne Elliott, een jonge vrouw wier familie in ernstige financiële moeilijkheden verkeert. Het is net op dat moment dat ze het pad kruist met Frederick Wentworth, een oude bekende die ze uit het oog heeft verloren. Anne en Frederick waren ooit verloofd, maar zij verbrak de verloving op aanraden van een vriendin, die vond dat hij geen goede ‘partij’ voor haar was want zonder goede financiële vooruitzichten. Haar vroegere verloofde heeft veel berouw, vooral omdat de gewezen marineofficier rijk is geworden sinds hun scheiding. Het boek verkent, net als de film, de evolutie van hun relatie. De hoofdrol is voor de rekening van de Amerikaanse actrice Dakota Johnson, de dochter van het acteurskoppel Don Johnson en Melanie Griffith. De rol van Frederick Wentworth wordt dan weer vertolk door de Britse acteur en muzikant Cosmo Jarvis.

Een paar weken geleden dropte Netflix een eerste trailer, waarin we het personage van Anne Elliott (Dakota Johnson) rechtstreeks tegen de camera zien spreken, of zoals ze in het jargon zeggen, het doorbreken van de vierde muur. Het is zowel in film als tv-series een veelgebruikt procedé, waardoor de afstand tussen het publiek en wat er op het scherm gebeurt kleiner wordt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Goodfellas’, of de serie ‘Fleabag’, waar de heldin zich regelmatig rechtstreeks tot de camera richt.

Maar uit de reacties blijkt dat veel fans vinden dat dit helemaal niet past bij de roman, die meer tragisch dan komisch is. Voor regisseur Carrie Cracknell, die een carrière in het theater achter de rug heeft en van wie dit het speelfilmdebuut is, past het binnen het idee om het werk van Jane Austen te moderniseren. Hoewel de film zich nog steeds in dezelfde periode afspeelt, zijn de dialogen en de manier van doen van de heldin geüpdatet. Alle fans van de roman zal dit niet bevallen, maar we zijn toch benieuwd naar het resultaat, en vooral blij om Dakota Johnson weer in een interessante rol te zien!

Ontdek ‘Persuasion’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top