Alles wat je moet weten over IEM Cologne 2022

Nieuws | CS:GO-fans worden de komende weken verwend, wat de jaarlijkse editie van IEM Cologne vindt dan plaats! Dit is alles wat je moeten weten over het legendarische toernooi, dat voor het eerst sinds 2019 toeschouwers mag verwelkomen in de kathedraal van Counter-Strike.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De geschiedenis van ESL Cologne start in 2014. De derde Major van CS:GO strijkt dat jaar neer in de Duitse stad, met Ninjas in Pyjamas als eindwinnaar. De “kathedraal van Counter-Strike” leerden de fans pas een jaar later kennen. ESL One Cologne 2015 wordt voor het eerst georganiseerd in de legendarische Lanxess Arena, dat uitgroeide tot een van de bekendste locaties in de esport. Dit keer mag het Zweedse Fnatic zegevieren.

De derde en laatste keer dat een Major in Keulen georganiseerd werd, was in 2016, tijdens de hoogdagen van het Braziliaanse roster van SK Gaming. Ook in 2017 staan de Brazilianen op eenzame hoogte in het competitieve landschap. In 2018 volgt NAVI hen op, en in 2019 het Noord-Amerikaanse Team Liquid, dat meteen ook de tweede Intel Grand Slam in de geschiedenis van de esport op zak steekt.

Het uitbreken van de coronapandemie houdt het toernooi niet tegen. De editie van 2020, vanaf dan IEM Cologne genoemd, wordt online gehouden, verdeeld over vier continenten. In 2021 keren de teams terug naar een volwaardige LAN-omgeving, maar wel eentje zonder publiek. In dat jaar pakte NAVI zijn tweede titel in Keulen. 2022 wordt dus een speciaal jaar voor CS:GO-fans, want het toernooi keert voor het eerst terug naar de kathedraal van Counter-Strike, inclusief toeschouwers!


De Lanxess Arena - © Wikipedia

Highlights

De competitie heeft over de jaren ook heel wat highlights opgeleverd. Dit zijn enkele van de meest legendarische clips uit de geschiedenis van het toernooi.

Fnatic - ESL Cologne 2015

De grote finale van ESL Cologne 2015 was razend spannend. De Zweden van Fnatic en het Franse EnVyUs waren aan elkaar gewaagd, en dwongen op Dust2 overtime af. Fnatic had meer dan genoeg geld na twee gewonnen rondes, en besloot om een nooit gezien tactiek toe te passen. 

De spelers kochten niet één, niet twee, maar vier(!) AWPs: apEX had geen schijn van kans. Na die ronde waren de Fransen mentaal gebroken, waardoor Fnatic een Majortitel rijker was. Het moment is zo legendarisch dat het van Valve een grafitti op de map kreeg.

s1mple - ESL Cologne 2016

De nieuwere fans zijn het misschien al vergeten, maar s1mple heeft niet heel zijn carrière voor NAVI gespeeld. Na periodes bij HellRaisers en FlipSid3 Tactics belandde de toekomstige wereldster bij Team Liquid. In de halve finale van ESL Cologne 2016 maakte de wereld kennis met zijn gigantisch talent.

Op de laatste ronde van de eerste helft van Cache, die toen nog deel uitmaakte van de competitieve map pool, kwam s1mple alleen tegenover twee spelers van Fnatic te staan. In plaats van verdedigend te spelen, viel hij met zijn AWP uit de lucht en won hij de ronde met twee no scopes. Een even gekke als geniale actie, dat Liquid naar de grote finale bracht en de Oekraïner een grafitti opleverde.

device - ESL Cologne 2019

In 2019 waren de spelers van Astralis niet meer op de top van hun kunnen. Na de esport een lange tijd gedomineerd te hebben, kregen de Denen dat jaar stevige concurrentie van topteams als NAVI en Team Liquid. Met het supertalent ZywOo in de rangen was ook Team Vitality een te duchten tegenstander. Toch konden de spelers van Astralis regelmatig voor verrassingen zorgen.

Zo ook in de halve finale van ESL Cologne 2019 tegen Vitality. Astralis balanceerde op de rand van de uitschakeling op Inferno, maar kon toch overtime afdwingen. Op dat moment kwam het Deense roster eindelijk tot leven. Een ontketende device ontbond zijn duivels op de A site en behaalde vijf kills met vier kogels van zijn AWP. Astralis kon dan wel niet doorstoten naar de finale, maar zorgde wel voor een van de spectaculairste highlights van de laatste jaren.

De finalisten

De CS:GO-esport is spannender dan ooit. 2021 mocht dan wel gedomineerd worden door NAVI, in 2022 zijn er geen uitgesproken favorieten. Wel zijn er enkele teams die er bovenuit staken in de groepsfase. 

Faze Clan is uiteraard een van de grote kanshebbers. Hoewel het internationale roster sinds de Majoroverwinning in een vormdip zit, zal het tijdens dit toernooi alles uit de kast halen. Niet alleen vanwege de legendarische status van IEM Cologne, maar ook om een stap dichter bij de Intel Grand Slam te komen. Mocht FaZe de eindoverwinning pakken, heeft het nog maar één eindzege in een ESL-toernooi nodig om de hoofdprijs van 1 miljoen dollar op te strijken.

NAVI, de vorige Grand Slam-winnaar, zal er alles aan doen om hen tegen te houden. Maar de Oekrainse organisatie is niet zo dominant als 2021 en speelt nog altijd met stand-in sdy. Hun kansen op de overwinning zal dus voornamelijk afhangen van de vorm van s1mple. Die lijkt alvast gemotiveerd. Volgens een interview met de gespecialiseerde site HLTV is de belangrijkste doelstelling van de sterspeler “FaZe de Grand Slam niet laten winnen.” Karrigan & co. zijn dus gewaarschuwd!

Astralis krijgt een nieuwe kans om IEM Cologne te winnen. Deze trofee is een van de weinige die ontbreekt in de prijzenkast van de legendarische Deense organisatie. Kan gla1ve zijn nieuwe team nog een keer naar eeuwige roem leiden? 

Voor Team Liquid is het al een tijdje geleden dat het nog eens mocht deelnemen aan de play-offs van een groot toernooi. Maar de komst van stand-in yekindar lijkt zijn vruchten af te werpen. De laatste hoop van Noord-Amerika kon boven zichzelf uitstijgen en een ticket voor de kwartfinales verzilveren. Liquid maakt dus kans om net zoals in 2019 de trofee te pakken in de kathedraal van Counter-Strike.

MOUZ is misschien wel de grootste underdog van deze play-offs. De Duitse organisatie verbaasde vriend en vijand door een aartsmoeilijke groepsfase tegen Team Vitality, NIP en Heroic te overleven. De eindzege pakken lijkt zo goed als onmogelijk voor het team van dexter, maar er zijn al vreemdere dingen gebeurd in de geschiedenis van CS:GO.

Movistar Riders is op korte tijd naar de top van de esport gestegen. Het 100% Spaanse roster won eerst de ESL Challenger in Valencia, en ook de groepsfase van IEM Cologne bleek een koud kunstje voor het team. Maar wedstrijden spelen op het podium van de volgepakte Lanxess Arena is een ander paar mouwen. De Spanjaarden zullen mentaal ijzersterk moeten zijn om kans te maken op de trofee.


© ESL

Format

In deze play-offs blijven slechts zes van de zestien teams over. De beste teams van groep A en B stoten rechtstreeks door naar de halve finales op zaterdag. Daar zullen ze het opnemen tegen de winnaars van de duels tussen de runner-ups van elke groep. Nummer twee van groep A speelt tegen nummer drie van groep B, en omgekeerd.

In tegenstelling tot de PGL Major in Antwerpen worden alle wedstrijden van de groepsfase en de play-offs gespeeld in een Bo3-format. De finale is de enige wedstrijd die in een Bo5-format doorgaat. 

De spelers kregen ook voldoende rust, want tussen de laatste wedstrijd van de groepsfase en de kwartfinales zitten vier dagen zonder duels. De winnaar van de finale op zondag verdient maar liefst 400 000 dollar, de verliezende finalist gaat naar huis met 180 000 dollar.

Speelschema

Kwartfinale 1: vrijdag om 15u30 | MOUZ - Astralis

Kwartfinale 2: vrijdag om 19u00 | Movisar Riders - Team Liquid

Halve finale 1: zaterdag om 15u30 | NAVI - winnaar kwartfinale 1

Halve finale 1: zaterdag om 19u00 | FaZe Clan - winnaar kwartfinale 2

Grote finale: zondag om 15u50 | winnaar halve finale 1 - winnaar halve finale 2

Vergeet niet dat de grote finale rechtstreeks uitgezonden wordt door Proximus! Je zal de conclusie van IEM Cologne 2022 live kunnen volgen, hier op Proximus Esports, en op tv op Pickx Live.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top