Naar deze horrorfilms heeft 'Stranger Things' geknipoogd

Films | 'Stranger Things' was al een succes en nu het vierde seizoen op Netflix staat, is de serie meer geliefd dan ooit. Maar wist je dat het plot meer dan één verwijzing naar een bekende horrorfilm bevat? Proximus Pickx zet de knipogen naar griezelfilms even op een rijtje. Opgepast: spoilers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

A Nightmare on Elm Street

Deze Amerikaanse horrorfilm, geregisseerd door Wes Craven, werd uitgebracht in 1984. Hij werd later een inspiratiebron voor veel series en films. 'A Nightmare on Elm Street' gaat over moordenaar Freddy Krueger, die verantwoordelijk was voor de moord op verschillende kinderen en daarna door de ouders in de buurt werd opgeofferd. Sindsdien komt hij voor in visioenen van jonge tieners, die hij terroriseert met zijn verbrande gezicht en zijn gehandschoende hand met scheermesjes. Hij vermoordt de studenten op brute wijze in hun slaap. 

De link is snel gelegd naar de donkere kant van Vecna, het monster uit 'Stranger Things'. Hoewel hij niet hetzelfde verleden heeft als Freddy Krueger, moordt hij met een soortgelijke modus operandi. Ook hij achtervolgt zijn slachtoffers, meestal tieners, met angstaanjagende visioenen. Hij gebruikt hun verleden, hun geheimen en hun angsten om hen te terroriseren. De dood van Chrissy aan het begin van seizoen 4 van 'Stranger Things' doet denken aan de dood van Tina in 'A Nightmare on Elm Street': beide meisjes worden de lucht in getild en afgeslacht voor de ogen van een volstrekt machteloos mannelijk personage. 

De meest voor de hand liggende verwijzing naar de cultfilm 'A Nightmare on Elm Street' tenslotte is de aanwezigheid van acteur Robert Englund, want hij speelde Freddy Krueger. In 'Stranger Things' speelt hij Victor Creel, een van de enige overlevenden van de eerste Vecna-moordpartij. Het monster is niemand minder dan zijn zoon, Henry Creel. 


The Gate

'The Gate' (1987) vertelt het verhaal van een groep vrienden wier leven wordt getroffen door een ramp. Na een vreselijke storm is een boom in Glens tuin ontworteld, waardoor een vreemd gat is ontstaan dat op een poort lijkt. Verschrikkelijke wezens ontsnappen en bedreigen Glen, zijn beste vriend Terry en zijn zus Alexandra. De ergste nachtmerries van de groep kinderen komen uit in hun eigen tuin. 

In 'Stranger Things' gaan er ook poorten open naar de Upside Down-wereld, waar net zo veel gruwelijke wezens rondlopen. Het beroemde gat in 'The Gate' kan dus worden vergeleken met het portaal in Eddies caravan of met het portaal op de bodem van het meer waar Steve en zijn vrienden doorheen gaan. De speciale effecten zijn natuurlijk geëvolueerd sinds 1987, maar het principe van het portaal dat een groep tieners bedreigt, is hier in een nog angstaanjagende versie terug te vinden. 


The Silence of the Lambs

De Oscarwinnende film met Anthony Hopkins werd uitgebracht in 1991. Daarin wordt de jonge FBI-agente Clarice Starling (Jodie Foster) toegewezen aan de zaak van een vermoord meisje en komt ze op het spoor van een seriemoordenaar. Om de geestesgesteldheid van deze gestoorde man te doorgronden, roept ze de hulp in van Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), een briljante maar wrede psychopaat die opgesloten zit voor kannibalisme

Er is vast een scène uit 'Stranger Things' die je doet denken aan deze cultfilm. In de serie onderzoeken Nancy en Robin namelijk de herhaalde sterfgevallen in Hawkins. Ze ontdekken een andere moord, gepleegd op dezelfde manier, die dertig jaar eerder plaatsvond. Een vader zou zijn vrouw en twee kinderen hebben vermoord, maar hij zweert dat een visioen hem daartoe dreef. Hij werd in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. De twee jonge meisjes gaan naar binnen om hem te ondervragen en praten met hem vanuit zijn cel, gescheiden door tralies. Beelden die ons herinneren aan de ontmoeting tussen Clarice en Hannibal Lecter. 


Halloween

In 'Stranger Things' zitten verschillende verwijzingen naar de 'Halloween'-saga, een andere reeks slashers die tot de culthorrorfilms uitgegroeid zijn. De films vertellen het verhaal van Michael Myers, die iedereen afslacht die hem in de weg staat. Zijn waanzin begon toen hij nog maar 6 jaar oud was, de leeftijd waarop hij zijn zus Judith met een mes in de borst stak. Hij werd dan opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, maar wist te ontsnappen. Nu heeft hij het gemunt op Laurie Store en haar vrienden en niemand kan hem stoppen.

De eerste duidelijke verwijzing naar 'Halloween' in 'Stranger Things' is het Michael Myers-masker. Het werd voor het eerst gedragen door Max op het Halloweenfeest in seizoen 2. In het vierde seizoen is het Eddie die het draagt om onopgemerkt te blijven, aangezien hij er door iedereen van wordt beschuldigd de Vecna-moorden te hebben gepleegd. Tenslotte noemt Eddies oom zelfs de naam Michael Myers: als Nancy hem vraagt naar het verhaal van Victor Creel, vergelijkt hij het met de film 'Halloween'. Niet verwonderlijk als je weet dat Vecna ook verantwoordelijk is voor de dood van zijn eigen zus en ouders


Hellraiser 

De Britse saga 'Hellraiser' heeft een slechterik die lijkt op Vecna. Pinhead is de leider van de Cenobites, helse wezens die door dimensies reizen met behulp van een Cube. Hij lijkt niet op het monster uit 'Stranger Things' maar is even afschrikwekkend, want Pinhead heeft een hoofd vol spijkers.

Vecna en Pinhead hebben andere dingen gemeen. Ten eerste, ze waren beiden menselijk voordat ze monsterlijke wezens werden. Bij beiden is hun lichaam verwoest toen ze overstaken naar een andere dimensie, waardoor ze er zo eng uitzien. Bovendien hebben beide antagonisten diepe, grindige stemmen, die allebei erg griezelig zijn. Jamie Campbell Bower, die Vecna speelt, heeft zijn personage zelfs vergeleken met Pinhead. Hij zegt dat hij erdoor geïnspireerd werd om de koning van de Upside Down World tot leven te brengen, maar ook dat hij auditie deed met een deel van het script van 'Hellraiser'. 

Ontdek ‘Stranger Things’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top