1986, Lemond duwt Hinault van zijn troon op de Granon

Sport | Op woensdag eindigt de elfde etappe van de Tour op de top van de Granon. Op deze bergpas buiten categorie is de Ronde van Frankrijk nog maar één keer gestopt, in 1986. Die dag verdrong Greg Lemond de 'bejaarde' Bernard Hinault, die deelnam aan zijn laatste Tour de France. En een bijzonder stoere Spanjaard won de rit na een ongelooflijke solo. Herinneringen, herinneringen...

Door Tagtik

Op een zeer selectief parcours, over de Cols de Vars, de Izoard en de Granon (dit jaar zijn het de Lacets de Montvernier, de Télégraphe en de Galbier voor de Granon!), ontsnapte de Spanjaard Eduardo Chozas al na 32 kilometer. Niemand zal hem nog terugzien, want deze Spanjaard was een specialist in ontsnappingen over lange afstanden. Hij trakteerde zichzelf die dag op een solo monstervlucht van maar liefst 170 kilometer.

Eduardo Chozas, slechts één opgave in 27 grote ronden

"Ik ben een heel stoere renner. Ik voel me erg op mijn gemak in het warme weer, wat verklaart waarom ik nooit erg goed ben in de Ronde van Spanje, die te vroeg in het seizoen plaatsvindt. Ik haal mijn achterstand in in de Ronde van Italië (wiens langste etappe hij twee jaar eerder won) en in de Tour de France".

Met 26 grote rondes van de 27 (13 Vuelta's van de 14, 7 Giro's en 6 Tours), drie Giro-etappes en vier Tour-etappes op zijn naam, is Eduardo Chozas een echte ronderenner. De 79e en laatste dag in het geel van Hinault

Maar deze dag is ook die van de sportieve 'dood' van Bernard Hinault, die volledig breekt op de top van de Col d'Izoard en niet reageert als Greg Lemond in de afdaling aanvalt. Bij aankomst op de top van de Granon eindigde hij als 13e in de etappe, op bijna 10 minuten van Chozas en meer dan drie minuten van zijn rivaal, die de eerste Amerikaan werd die de gele trui droeg. De volgende dag zal Hinault, die last heeft van de knie maar nooit opgeeft, opnieuw aanvallen in de etappe van Alpe d'Huez en kregen we de legendarische finale te zien waarin de twee renners van het La Vie Claire-team hand in hand zullen finishen.