1975, de berggeit wint de tijdrit van Châtel

Wielersport | Op zondag houdt het peloton halt in Châtel (les Portes du Soleil), een bergdorp gelegen in de Haute-Savoie, in het district Thonon-les-Bains. Een gelegenheid om terug te denken aan de overwinning van Lucien Van Impe in de bergtijdrit die daar in 1975 werd georganiseerd.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Deze nieuwe etappe tussen Zwitserland en Frankrijk lijkt voorbestemd te zijn voor vluchters. De cols die moeten worden beklommen, zoals de Col des Mosses of Col de la Croix, zijn niet de steilste en op de laatste col naar Châtel zal het snel gaan, want de hellingsgraad bedraagt niet meer dan 8%. De beslissing zal wellicht vallen in de laatste drie kilometer tegen 5%. Vlak voor een rustdag zijn er altijd kandidaten om voor spektakel te zorgen.

Van Impe voor de bolletjes

In de Tour van 1975, die van de eerste overwinning van Thévenet, komt voor het eerst en het laatst een etappe aan in Châtel. Zondag is het dus pas de tweede keer. Lucien Van Impe, die het jaar daarop de Tour zal winnen, profiteert van de problemen van Thévenet (die 's ochtends tijdens de verkenning van de tijdrit ten val kwam) en Merckx (die sinds zijn val de dag ervoor last heeft van een gebroken kaak). Van Impe maakt er een ware demonstratie van op het heel heuvelachtige parcours van 40 kilometer.

De berggeit (1,67 m voor 63 kg) maakt het verschil op de Col du Corbier (6,1 km tegen 8,6 %) na 10 km in het parcours en behaalt zijn tweede overwinning in deze Tour (na die op de Puy de Dôme) met een gemiddelde snelheid van 37,939 km per uur. Hij verstevigt zo zijn derde plaats in het algemeen klassement en verovert definitief de eerste bolletjestrui in de geschiedenis. Vóór 1975 kreeg de leider in het bergklassement, dat Van Impe al twee keer had gewonnen, immers nog geen speciale trui. In totaal wint Van Impe 6 keer de bolletjestrui en 9 etappes in de Tour. Hij nam 15 keer deel aan de Ronde van Frankrijk en reed die elke keer uit. Negen keer eindigt hij in de top zes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top