PNL heeft de muziekwereld veroverd zonder hulp van buitenaf

Les Ardentes | PNL mag je een waar rapfenomeen noemen. De twee broertjes braken door in 2015 en toonden meteen ambitie om de wereld te veroveren. Dat bleek ook uit hun nummers, die grenzenloos populair waren en zo aandacht kregen van verschillende grote internationale artiesten zoals de Spaanse zangeres Rosalia. De groep zal deze zaterdag ongetwijfeld een explosief concert geven op Les Ardentes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eigenlijk is het een wonder dat de carrière van Ademo en N.O.S sinds 2015 zo'n hoge vlucht heeft genomen. Het in 2016 verschenen album 'Dans la légende' werd amper een week na de release bekroond met een gouden plaat. Sindsdien stond de rapmachine onder stoom en bleven de successen komen, zelfs na twee jaar afwezigheid. 'Dans la légende' werd niet veel later gelauwerd met een diamanten plaat dankzij meer dan een miljoen verkochte exemplaren. Opmerkelijk is dat de meerderheid van de singles op dit album platina en diamant hebben gehaald, een primeur in de geschiedenis van de Franse rap. Van de 16 nummers op de tracklist, zijn er 9 diamanten singles: 'Da', 'Naha', 'Dans la légende', 'J'suis QLF', 'Luz de Luna', 'Bambina', 'Bené', 'Onizuka' en 'Jusqu'au dernier gramme'.

Dat ze zo'n succes kenden, is te verklaren omdat ze als (een van de) eersten in Europa op de kar van de cloud rap sprongen. Cloud rap is een vorm van toegankelijke rap die wordt gekenmerkt door het gebruik van synthesizers en invloeden uit drum and bass, grime, triphop, dance, rock en popmuziek. Hun keuze voor dit genre doet een nieuwe frisse wind waaien in de Franse rap, want in tegenstelling tot hun concullega's pleiten zij niet voor misdaad of drugshandel. Ze scheppen eerder een sfeer van fatalisme en melancholie in hun nummers. Hun teksten gaan vooral over geld, familie en de drugshandel. Dat is overigens niet verwonderlijk, want Ademo heeft zelf in de gevangenis gezeten voor het dealen van drugs. Een aantal van hun liedjes klinkt als een apologie waarin ze pleiten dat ze geen andere keuze hadden om uit de armoede te geraken. Kwatongen beweren dat de opname van hun eerste album 'Le Monde Chico' werd gefinancierd door drugsgeld, maar dat weerhield hen er niet van om het succes te hebben dat ze vandaag kennen.

Internationale expansie

Zowel in Frankrijk als in België maakt PNL nu deel uit van het muzikale landschap. Sinds hun laatste nieuwe album 'Deux frères' hebben ze ook wereldwijd faam verworven met hun eigen stijl van cloud rap. Hun stijl is een referentie in het genre geworden en leidde er in 2017 toe dat ze werden uitgenodigd voor Coachella. Helaas lukte het hen niet om op te treden op dit beroemde festival. Ademo's visum om de Verenigde Staten binnen te komen, werd geweigerd vanwege zijn strafblad. 

Dat ze ook in de Verenigde Staten succes kennen, is volledig te danken aan hun ongelooflijke gevoel voor communicatie. Zonder ook maar één interview te geven, schoten de broers naar de top van de hitlijsten. Bijna geen enkele enkele journalist slaagde erin een interview met de artiesten te krijgen, met uitzondering van een verslaggever van het Amerikaanse tijdschrift The Fader. Hij mocht hen 24 uur lang volgen. De voorwaarden van het contract bepaalden dat de verslaggever geen interview mocht afnemen, maar alleen antwoorden mochten noteren op oppervlakkige vragen, zoals het favoriete ijsje van de zangers. Het is onduidelijk waarom het duo zulke eisen stelde, maar later verklaarden ze dat ze niets meer te zeggen hebben over zichzelf dan wat de teksten van hun nummers zeggen. Het mag duidelijk zijn: PNL houdt graag een ijzeren greep op de communicatie.

Innovatief

Net zoals Michael Jackson baanbrekend was met zijn beroemde muziekvideo 'Thriller' op MTV, zorgde PNL voor een gelijkaardige revolutie in het opnemen van videoclips voor YouTube. De twee broers hebben miljoenen views op het platform vergaard dankzij hun verbluffende en nauwgezette productie. De meeste van hun video's zijn in het buitenland opgenomen, gefilmd met drones in landen als Namibië of IJsland. De broers brengen je niet alleen in hogere sferen, maar nemen je ook mee naar de andere kant van de wereld. 

Ze houden er ook van om van de lancering van een single een evenement te maken. Zo kondigden ze in 2019 de release van het nummer 'Au DD' aan met een liveshow van meer dan 15 uur die rechtstreeks vanop de top van de Eiffeltoren werd uitgezonden. Tijdens de show werd een vijf minuten durende video opgenomen, die meteen viraal ging toen deze op YouTube verscheen. Drie jaar later is de video al meer dan 200 miljoen keer bekeken op YouTube. Onder meer voor Lyor Cohen, muziekdirecteur bij YouTube, is dit succes een bevestiging van hun talent. In een interview in het Britse programma 'The Breakfast Club' zei hij dat de grootste artiesten in Frankrijk de broers van PNL zijn. "Hun muziek is ongelooflijk. Deze twee jongens zijn ongelooflijk!", klonk het bewonderend.De broertjes zijn ook niet vies van publiciteitsstunts. Zo hingen ze overal in Parijs posters op met een telefoonnummer om de single 'Béné' te promoten. Wie het nummer belde, kreeg eerst een antwoordapparaat te horen die het nieuwe nummer speelde. Vervolgens ontvingen de oproepers exclusieve informatie over tourdata via een sms. Een andere opmerkelijke stunt vond plaats toen hun single 'Mowgli' met diamant werd bekroond. Ze lieten zich bij de uitreiking van de plaat vertegenwoordigen door een aap. 

Onafhankelijk

De broers maken er een punt van om niet af te hangen van externe spelers. Sinds hun doorbraak hebben ze altijd hun onafhankelijkheid bewaard. Ze richtten zelfs hun eigen label, QLF Records, op. QLF is niet alleen de titel van hun eerste single maar betekent ook 'Que la famille', Frans voor "enkel de familie". De broers waren vastbesloten om alleen met elkaar en met hun hechte vriendenkring te werken. Om deze reden weigert PNL nog altijd featurings met andere artiesten. Zo weigerden ze ooit zelfs een verzoek van Drake om hun track 'À l'ammoniaque' te coveren. Voor zijn concert in Parijs wilde de Canadese rapper zijn Franse publiek verrassen. Zoals gewoonlijk waren de twee broers onvoorspelbaar en gaven er de voorkeur aan het aanbod af te slaan. Rosalia, de bekende Spaanse zangeres van 'Malamente', verklaarde enkele maanden geleden tegenover Skyrock dat zij een grote fan was van PNL. Zij zinspeelde ook op een samenwerking met de Franse broers, net zoals ze eerder al had gedaan met The Weeknd voor 'La Fama'. Op dit moment sluit PNL elke samenwerking uit, maar wie weet kan dat ooit nog veranderen? 

Mis hun show niet op Les Ardentes, deze zaterdag om 23:30 op het Phoenix-podium.

Beleef Les Ardentes live en op de eerste rij dankzij Pickx gedurende het hele festival! Bekijk de concerten via onze livestream vanaf 20.00 uur op Pickx Live.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top