Overlijden Abe - Chinese president "diep bedroefd" door plotse dood Abe

Nieuws | De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag een boodschap van medeleven gestuurd naar de Japanse premier Fumio Kishida na de dood van ex-premier Shinzo Abe. Dat melden Chinese staatsmedia.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Namens de Chinese regering en het Chinese volk en namens hemzelf heeft Xi Jinping zijn diepe medeleven betuigd na de vroegtijdige dood van voormalig premier Shinzo Abe", aldus het door de staat gecontroleerde CCTV, dat eraan toevoegde dat Xi "diep bedroefd was door de plotselinge dood".

De twee leiders hebben een stabiele, maar ijzige relatie gehad. Abe had de afgelopen jaren geprobeerd om de banden aan te halen met Peking, ondanks de bittere historische relatie tussen de regionale rivalen en een aanhoudend geschil over verschillende eilanden in de Oost-Chinese Zee. Na zijn aftreden in 2020 was Abe een fervent verdediger van Taiwan geworden en had hij de VS en Japan opgeroepen om Taiwan te verdedigen in geval van een militaire invasie door Peking.

De reactie van China liet - in vergelijking met andere landen - lang op zich wachten. Abe was bijzonder onpopulair in China, vooral omwille van zijn bijzoeken aan het Yasukuni-schrijn in Tokio, een omstreden gedenkteken voor Japanse soldaten dat woede opwekt bij Aziatische landen die geleden hebben onder Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Abe gaf vrijdag een toespraak in het kader van de verkiezingscampagne in de stad Nara toen een man hem neerschoot. Ondanks bloedtransfusies konden de dokters de 67-jarige politicus niet redden. Abe regeerde Japan van december 2012 tot september 2020, waarmee hij de langstzittende premier van het land is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top