Ons Jabeur - Elena Rybakina: Wimbledon kroont een nieuwe kampioene

Sport | Aanstaande zaterdag zal Wimbledon een nieuwe kampioene kronen na de verrassende vrouwenfinale, die onuitgegeven en – andermaal – onvoorspelbaar is. Vooral de finaleplaats van Rybakina, het nummer 23 van de wereld, op het Londense gras hadden weinigen durven bevroeden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ons Jabeur versus Elena Rybakina is de finale die niemand verwachtte op het heilige gras van Wimbledon. Op zo'n hoog niveau meedoen voor de prijzen op een grandslamtoernooi is voor beide spelers een geweldige primeur. Wie voegt zich zaterdag bij de lijst van grandslamwinnaars?

Pionier

Gezien Ons Jabeurs status als ‘s werelds nummer 2 komt haar finaleplaats niet helemaal als een verrassing. De Tunesische ontbolsterde de laatste jaren helemaal. Ze won tot dusver drie toernooien in haar carrière, waaronder twee dit seizoen: de Masters 1000 in Madrid en de WTA 500 in Berlijn. Op de Australian Open van 2020 werd ze de eerste speelster uit de Arabische wereld die de kwartfinales van een grandslam bereikte.

Door Tatjana Maria uit Duitsland donderdag te verslaan, heeft de 27-jarige Tunesische misschien wel het pad geëffend voor een heel continent en is ze de eerste speelster van het Afrikaanse continent die een grandslamfinale bereikt in het Open-tijdperk. Ze begint de finale als favoriete, want ze is dit jaar nog ongeslagen op gras. Twee weken geleden won ze in Berlijn nog het WTA-grastoernooi.

Een beetje Rusland in de finale

Maar de slachter van Elise Mertens in de achtste finales zal op haar hoede moeten zijn voor haar tegenstandster, Elena Rybakina, het nummer 23 van de wereld, die de Roemeense Simona Halep in twee sets versloeg. Sinds 2020 is ook zij aan een razendsnelle opmars bezig. Ze heeft twee titels op haar naam staan, in Hobart in 2020 en in Boekarest in 2019. Vorig jaar strandde ze nog in de vierde ronde op Wimbledon tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka.

Rybakina werd geboren in Rusland maar besloot een paar jaar geleden Kazachstan te vertegenwoordigen. Een geluk, als je bedenkt dat Russische en Wit-Russische speelsters van het toernooi werden geweerd als reactie op de oorlog van Rusland met Oekraïne. "Ik wil zeggen dat ik, ook al ben ik in Rusland geboren, in de eerste plaats Kazachstan vertegenwoordig", verklaarde Rybakina deze week tijdens een persconferentie.

Volg Wimbledon van 27 juni tot 10 juli op Eurosport 1 of BBC.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top