Wout van Aert speelt gele trui kwijt: "Op deze manier afscheid nemen was mooi"

Wielersport | Wout van Aert reed de hele dag in de ontsnapping in de zesde rit van de Tour, maar werd bijgebeend door het peloton in het slot en verloor z'n gele trui. "Het plan was om mee te gaan in de ontsnapping zodat de ploeg vandaag niet moest rijden", gaf hij na afloop mee als verklaring.

Door Belga

Deel dit nieuws

Van Aert verruilt nu het geel voor het groen. "Dat is best wel een mooie kleur", grapte hij bij France Televisions na afloop. "Ik ben tevreden dat ik nog een andere trui mag aantrekken. Natuurlijk is de gele trui de mooiste van het pak en ik heb uiteraard genoten van de voorbije dagen. Ze waren intens, maar mooi."

In de eerste twee wedstrijduren lag het gemiddelde boven de 50 km/uur en regende het aanvallen. Ook Van Aert probeerde het verschillende keren. "Ik ben de tel kwijtgeraakt", zei hij nog. "Maar inderdaad, ik heb het geprobeerd. Dit was mijn laatste dag in het geel wellicht en ik heb het publiek nog iets gegeven. Hopelijk hebben ze ervan genoten. De tactiek was duidelijk. Vandaag was een lange, moeilijke etappe en we zagen het niet zitten als ploeg om de hele dag te werken in de achtervolging op een groep van 20 renners of zo. Dit was een moeilijke rit om te controleren en we dachten dat we weinig steun zouden krijgen in de achtervolging. Dus was het idee om iemand in de ontsnapping te krijgen. Dat zou ik dan proberen, misschien kon zo het geel wel gered worden, want ik was niet van plan om die trui zomaar af te geven."

"De strijd om weg te geraken was enorm, ik moest verschillende keren aanvallen. Dat geel valt op natuurlijk, en uiteindelijk reden we weg, maar ik had natuurlijk wel gehoopt dat we met meer dan drie zouden zijn. Ik wilde meezitten in een grote vlucht, niet in een kleine groep. Wegspringen had al veel krachten gekost, er was naar mijn gevoel geen weg meer terug en dan kon ik het maar beter proberen. Op zo'n manier afscheid nemen van het geel is wel mooi."

"We kregen een mooie marge op een gegeven moment", zei hij nog bij Sporza. "Het was even afwachten welke ploegen er geloof in hadden om te controleren voor de ritoverwinning, maar toen een paar ploegen de krachten hadden gebundeld, wist ik wel dat ze de controle zouden houden. Met de rugwind hadden we wel het voordeel, maar uiteindelijk is het jammer dat Fuglsang er plots niet meer in geloofde en zich liet terugzakken. Dat was een sterke man die we kwijt speelden om wat verder te komen en dan werd het Mission Impossible natuurlijk."

"Ik hoop het groen nog een tijdje te houden", besloot hij nog bij andere media. "Morgen wil ik gewoon in het peloton blijven en hopelijk kan ik mijn ploegmaten in het begin van de Planche des Belles Filles nog wat helpen. Daarna wil ik het rustig aan doen en wat recupereren."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top