De vloek op de spitspositie bij Chelsea: van Romelu Lukaku tot Radamel Falcao

Sport | Chelsea verhuurde Romelu Lukaku aan Internazionale en het is niet de eerste keer dat een topspits The Blues via de achterdeur verlaat. Heel wat grote namen beten hun tanden stuk op de spitspositie bij de Engelse topclub. Het lijkt alsof er een vloek rust op de positie van centrumaanvaller bij Chelsea.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thomas Tuchel haalde het al aan op een persconferentie. "Chelsea heeft toch wel een verleden met spitsen die het wat moeilijk hadden bij de club, dus het is niet de makkelijkste club voor aanvallers. Ik ken de reden uiteraard ook niet, maar de geschiedenis bewijst dat het zo is."

Tuchel heeft meer dan gelijk, want geen enkele aanvaller kon de afgelopen jaren echt overtuigen in het shirt van Chelsea. Romelu Lukaku moest dé oplossing worden en daarom betaalde Chelsea 115 miljoen euro aan Inter. Blijkbaar was er toch wat miscommunicatie tussen Tuchel en Lukaku, want het was duidelijk dat de Rode Duivel niet paste in het type voetbal dat de Duitse coach wenste te spelen. Lukaku begon goed, maar tikte af op 15 goals en 2 assists in 43 wedstrijden. De 29-jarige aanvaller liet Chelsea na één seizoen weer achter zich en keerde terug naar Milaan. Het is nog niet duidelijk wie zijn opvolger zal worden, al circuleert de naam van Cristiano Ronaldo.

Abraham schittert wél bij AS Roma

Timo Werner zal het ook niet worden. De Duitse spits werd voor 53 miljoen euro weggekaapt bij RB Leipzig, maar ook hij kon zich niet doorzetten met tot op heden 23 goals en 21 assists in 89 wedstrijden. Werner moest onder Tuchel steeds vaker naar de flank uitwijken. Zijn toekomst is onduidelijk. Olivier Giroud behoort in hetzelfde rijtje als Lukaku en Werner: degelijke cijfers, maar niet die van een topschutter pur sang. Met 39 doelpunten en 14 assists in 119 wedstrijden waren de cijfers niet slecht, maar dat was het dan ook. Giroud werd voor 17 miljoen euro gekocht en voor 1 miljoen euro verpatst aan AC Milan, waar hij wel een goed seizoen kende.

Met Tammy Abraham leek Chelsea enkele jaren geleden de ideale spits beet te hebben. De jongeling scoorde aanvankelijk vlot, maar deemsterde steeds meer weg. Na 30 goals en 12 assists in 82 matchen verkocht Chelsea hem voor 40 miljoen euro aan AS Roma. Daar toonde hij zich een doelpuntenmachine met 26 goals en 5 assists in 52 wedstrijden. In januari 2019 probeerde Chelsea het met Gonzalo Higuain, die toen al wat op zijn retour was. In het halve seizoen dat hij op Stamford Bridge speelde was de Argentijn goed voor 5 goals in 18 matchen. The Blues beslisten om hem niet aan te kopen.

Alvaro Morata was nog een spits waar Chelsea stevig voor betaalde: 66 miljoen euro. De ex-spits van Real Madrid kon zich nooit doorzetten als een echte doelpuntenmaker. Met 24 doelpunten en 6 assists in 72 wedstrijden was ook zijn balans niet goed genoeg. Hij werd uitgeleend en nadien verkocht aan Atlético Madrid voor een totaalprijs van 53 miljoen euro. In 2014 haalde Chelsea Diego Costa voor 38 miljoen euro weg bij datzelfde Atlético Madrid. De aanvaller was misschien wel de beste spits van Chelsea in de afgelopen tien jaar. Met 58 goals en 24 assists in 120 wedstrijden was zijn balans meer dan in orde. Atlético Madrid kocht hem terug voor 60 miljoen euro. 

De erfenis van Didier Drogba

Er staat nog een Belg in dit lijstje die het niet kon waarmaken: Michy Batshuayi. De ex-speler van Standard kostte 40 miljoen euro na goede prestaties bij Marseille. ‘Batsman’ speelde in totaal 77 wedstrijden voor Chelsea, met daarin 25 goals en 6 assists. Hij werd nadien uitgeleend aan Borussia Dortmund, Valencia, Cyrstal Palace en Besiktas. De Rode Duivel ligt nog één jaar onder contract bij Chelsea en is op zoek naar een nieuwe club. Radamel Falcao speelde ook een jaar op huurbasis voor Chelsea, maar het was duidelijk dat hij niet meer die topspits was die voordien furore maakte bij Atlético Madrid. De Colombiaan scoorde welgeteld 1 keer in 12 wedstrijden. Eindigen doen we met Loïc Remy. De Franse aanvaller maakte voor 14 miljoen euro de overstap van QPR, maar met 12 doelpunten en 3 assists in 47 wedstrijden viel hij door de mand. Hij verliet de club transfervrij.

Bij Chelsea ligt de standaard zeer hoog nadat Didier Drogba er van 2004 tot 2012 furore maakte. Niemand heeft de afgelopen tien jaar die leemte echt kunnen opvullen. Zelfs in die gouden jaren van Drogba streken topspitsen als Fernando Torres, Andrei Shevshenko en Hernan Crespo neer in Londen, maar ook zij faalden. De spitspositie van Chelsea lijkt wel vervloekt te zijn.

Volg dit seizoen de UEFA Champions League via de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top