Meer Vlamingen kopen tweedehandsspullen uit financiële noodzaak

Nieuws | Eén op de zeven Vlamingen (14,7 procent) heeft het voorbije jaar uit financiële noodzaak tweedehandsspullen gekocht. Dat blijkt vandaag uit onderzoek bij ruim 2.000 Belgen in opdracht van onder meer De Kringwinkel en 2dehands. Een jaar geleden bedroeg het percentage aan Vlaamse kant nog 5,7 procent.

Door Belga

Deel dit nieuws

Zowat 35 procent van de Vlamingen heeft vorig jaar iets tweedehands gekocht. We doen dat vooral "omdat het goed is voor de portemonnee" (66,6 procent) en omdat we het leuk vinden om te zoeken naar spullen (41,2 procent). Vier op de tien Vlamingen kopen tweedehands uit milieu-overwegingen. 

Opvallend is dat ook 14,7 procent van de Nederlandstaligen het doet uit financiële noodzaak. Ten zuiden van de taalgrens ligt het aantal nog hoger: daar geeft één op de vier mensen (26,5 procent) aan het laatste jaar tweedehandsspullen te hebben gekocht uit geldnood. In 2021 lag dat aandeel nog op 11,2 procent. 

Gemiddeld gaven we het voorbije jaar 119,4 euro uit aan tweedehandsspullen. Vlamingen kochten vooral kleding (33,6 procent), boeken/strips (25,2 procent), decoratie (19,9 procent), speelgoed (18,7 procent) en meubelen (14 procent). Het zijn vooral jongeren en vrouwen die grotere tweedehandskopers blijken. 

Herw!n, de koepel van de Kringwinkels, benadrukt dat het goed is dat mensen die het minder breed hebben in tijden van financiële crisis een vangnet hebben. Ze roepen mensen daarom op om tweedehandsspullen zoveel mogelijk naar de Kringwinkel te brengen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top