Na vier jaar gaat proces over ingestorte brug in Genua van start

Nieuws | Iets minder dan vier jaar na de instorting van de Morandi-snelwegbrug in het Italiaanse Genua is het proces van start gegaan. Dat heeft het Italiaanse persagentschap Ansa vandaag gemeld.

Door Belga

Deel dit nieuws

Voor de rechtbank moeten 59 verdachten verschijnen. Het gaat onder meer om deskundigen en voormalige leidinggevenden van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het onderhoud, net als ex-medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en ambtenaren. Ze worden onder meer beschuldigd van meervoudige doodslag, ambtsmisbruik en nalatigheid.

Twee bedrijven, het onderhoudsbedrijf en de snelwegbeheerder, troffen voor het proces reeds een schikking ter waarde van 30 miljoen euro, waardoor ze niet meer voor de rechtbank hoeven te verschijnen.

Het openbaar ministerie wil meer dan 170 getuigen laten opdraven. Daarnaast hebben ook nog eens meer dan 300 personen zich burgerlijke partij gesteld. Een cijfer dat mogelijk nog verder kan oplopen.

"Na bijna vier jaar wachten hebben we hoge verwachtingen", zei Egle Possetti, woordvoerster van de vereniging van slachtoffers. "We verwachten dat dit proces gerechtigheid zal brengen en duidelijkheid over de verantwoordelijkheid die tot de dood van onze naasten heeft geleid. Anders zal de dood van onze dierbaren zinloos geweest zijn en zullen ze niet in vrede kunnen rusten."

Bij de instorting op 14 augustus 2018 kwamen 43 mensen om het leven. Honderden anderen, die onder de brug woonden, werden dakloos. De instorting zou te wijten geweest zijn aan schade die niet werd ontdekt omdat de brug niet of slecht werd onderhouden.

Waarnemers gaan ervan uit dat de eerste vonnissen pas over twee jaar zullen worden uitgesproken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top