'Money Heist Korea': een eenvoudige kopie of een mooie bewerking van 'La Casa de Papel'?

Films | Zes maanden na de ontknoping van 'La casa de Papel', kunnen we het gemis eindelijk een beetje opvullen. Er komt namelijk een Koreaanse versie van de serie naar Netflix. Het plot lijkt hetzelfde te zijn, maar de cultuur verandert compleet. Met Park Hae-Soo ('Squid Game') en Yu Ji-Tae ('Old Boy') in de hoofdrollen, is deze Koreaanse 'Money Heist' het kijken waard? 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds 24 juni kan je op Netflix kijken naar de Koreaanse versie van 'La Casa de Papel'. In 'Money Heist Korea' lijkt het scenario op het eerste gezicht hetzelfde te zijn. De hoofdrolspelers zijn, hoewel ze van gezicht zijn veranderd, dan ook dezelfde als in de wereldberoemde serie. En dan verbaast het ook niet dat er ook hier sprake is van een bende overvallers die van plan zijn de grootste roof ter wereld te plegen in Korea.

Deze onverwachte versie werd door de fans niet unaniem positief onthaald. Sommigen zien het namelijk alleen als een kopie, terwijl anderen vinden dat het om een goed geconstrueerde productie gaat. De media geraakt het er ook maar niet over eens. Volgens website TF1 Info is 'Money Heist Korea' een pure copy-paste van de originele serie. "Naast de plot hebben de overvallers dezelfde namen en de profielen zijn identiek, van de ietwat domme Denver tot de verlegen Rio. De plotwendingen zijn dus niet erg verrassend en je belangstelling verdwijnt al snel omdat je toch exact weet wat er gaat gebeuren."

Allociné vindt op zijn beurt dan weer dat de geopolitieke en sociaal-economische context tussen Noord- en Zuid-Korea goed wordt weergegeven en "een veel interessantere achtergrond" biedt dan in de originele 'La Casa de Papel'.

Zoek de zeven verschillen

Wie alle vijf seizoenen van Alex Piña's serie heeft gezien, zal helaas niet anders kunnen dan alle gelijkenissen onder ogen zien. Al zijn er toch een aantal verschillen waar we je attent op willen maken. Te beginnen met de eerder genoemde achtergrond. Cultuur speelt onvermijdelijk een belangrijke rol in de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen. Inderdaad, ook al is Tokyo in de eerste afleveringen meer afwezig dan in het origineel, ze is niet langer een eenvoudige overvaller op de vlucht. Ze is een oud-studente die bij het leger is gegaan. Toen de twee Korea's zich splitsten, verloor ze, net als vele anderen, alles. Door de moeilijkheden waar het land zich in begeeft, vindt ze geen job en zoekt ze haar toevlucht in de criminaliteit. De Professor in de Koreaanse versie is een echte professor die, voordat hij de overval uitdacht, de economische gevolgen van de hereniging van de twee landsdelen bestudeerde. 

Deze versie kan de personages ook meer ontwikkelen, want de afleveringen zijn langer. Waar de Spanjaarden hun plot in afleveringen van 40 minuten goten, overschreden de Koreanen een uur. Deze verlenging geeft soms ook een gevoel van traagheid dat we niet gewend zijn. Voorlopig staan slechts zes afleveringen online op het platform, zes andere zijn door Netflix besteld. Het valt nog te bezien of het, net als de Spaanse versie, meerdere seizoenen zal hebben.

Een ander duidelijk verschil is dat de overvallers geen Dali-maskers, maar Hahoe-maskers dragen. In de Koreaanse cultuur hebben die maskers een speciale betekenis die hen perfect maakte voor 'Money Heist Korea'. De legende vertelt dat een kunstenaar, Heo, maskers maakte voor de mensen in zijn dorp die straatarm waren. Om hun ongeluk te verdrijven, moesten ze die maskers dragen en in groep dansen. En net als Heo willen de overvallers een eind maken aan de eindeloze armoede in hun land. 

Een interessante cast

Ondanks de recente belangstelling voor Koreaans drama op televisie en in films, waren de fans toch bang dat ze boven alles de geliefde sterrencast van het origineel zouden missen. De Koreaanse regisseurs hebben dus extra hard hun best gedaan om een topcast samen te stellen. Ze vervingen de charismatische Berlin, gespeeld door Pedro Alonso, door Park Hae-Soo. Die laatste had de kijkers al overtuigd van zijn kunnen in 'Squid Game'. De Professor, gespeeld door Alvaro Morte, wordt vervangen door Yu Ji-Tae, te zien in 'Old Boy'. Kim Yunjin, bekend als Sun in 'Lost', neemt de rol van politievrouw Raquel over van Itziar Ituño.

Dus: als je de serie uit Madrid niet hebt gezien, zal de Koreaanse remake je zeker weten te overtuigen. Als 'La Casa de Papel' een van je favoriete series is, is de Koreaanse versie misschien niets voor jou. Maar als het je lukt om je vergelijkende bril af te zetten, kan 'Money Heist Korea' je wel op het puntje van je stoel houden.

Ontdek ‘Money Heist Korea’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top