Balans gletsjerbreuk Dolomieten loopt op tot negen doden

Nieuws | Na de dodelijke lawine op de Marmolada, de hoogste berg in de Dolomieten, is de dodentol opgelopen tot negen doden, na de vondst van twee nieuwe lichamen. Dat hebben de lokale autoriteiten aangekondigd. "Er moeten nog drie vermisten teruggevonden worden", zegt Luca Zaia, president van de regio Veneto.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een groot stuk van de Marmolada-gletsjer was zondag op de 3.343 meter hoge berg afgebroken en veroorzaakte een lawine. Daarbij zijn ook acht mensen gewond geraakt. De hulpdiensten zetten de zoekoperatie voort met drones.

Enkele gezinnen hebben de autoriteiten ervan beschuldigd de gletsjer toegankelijk te laten, ondanks erg gevaarlijke klimomstandigheden. Volgens sommige getuigenissen hadden wandelaars en gidsen de afgelopen weken gewaarschuwd voor het gevaar op de gletsjer, die door de klimaatverandering en de recordtemperaturen dit jaar in Italië - zelfs 10 graden op de top de dag voor de ramp - fragiel is geworden. Door de warme temperaturen smelt de gletsjer sneller. Dat water stapelt zich op onder de ijslaag en maakt die onstabiel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top