Wimbledon-revelatie Tatjana Maria, moeder van 2, stunt in de herfst van haar carrière

Sport | De 34-jarige Tatjana Maria (WTA 103) heeft zich bij de laatste vier op Wimbledon geschaard nadat ze gisteren op het gras van Court 1 haar Duitse landgenote Jule Niemeier (WTA 97) te grazen nam. Een huzarenstukje van de speelster die iets meer dan een jaar geleden beviel van haar tweede kind.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maria's atypische stijl, waaronder die ongebruikelijke forehandslice, was de sleutel tot kwalificatie voor de halve finales van Wimbledon. De Duitse raakte in haar loopbaan slechts één keer verder dan de tweede ronde van een grandslamtoernooi. Met haar 34 jaar lijkt de winnares van twee WTA-toernooien (Mallorca in 2018 en Bogota in 2022) aan een tweede jeugd bezig. Mogelijks ligt de mentale kracht die ze put uit haar rol als moeder aan de basis van haar stuntprestatie in Londen.

Aanpassing van de regels dringt zich op

Maria is een van de drie mama's op de hoofdtabel van Wimbledon, samen met Yanina Wickmayer en de Amerikaanse Serena Williams. Veel speelsters bewezen in het verleden al dat het mogelijk is om de twee rollen te combineren, waaronder het briljante optreden van Kim Clijsters op de US Open enkele jaren geleden. Er is dus wel degelijk nog een tenniscarrière mogelijk na de geboorte van een kind, al is een wederoptreden in het WTA-circuit na een bevalling zeker geen sinecure. Vooral omdat de WTA nog steeds geen regels heeft opgesteld om die herintrede te vergemakkelijken.

Momenteel kunnen spelers die terugkeren na een bevalling alleen aanspraak maken op de beschermde ranglijst voor spelers met langdurige blessures. Na terugkeer mogen die atleten twaalf toernooien spelen met hun beschermde ranking. Tenzij ze vroeger dan verwacht in het circuit terugkeren, zoals het geval was voor Maria, die vier weken "te vroeg" haar wederoptreden maakte en slechts gedurende acht toernooien van deze regel profiteerde.

"Ik begrijp niet waarom de WTA geen extra regel heeft gemaakt voor zwangere vrouwen en wij een beroep moeten doen op de regel voor geblesseerden. Ik vind het ook vreemd dat de mannen in de ATP-tour dezelfde regels hanteren voor blessures. Maar als een mannelijke speler terugkeert in het circuit, geldt de ‘beschermde ranking’ voor vier grandslams. Ik begrijp niet waarom het voor ons vrouwen maar om twee grandslams gaat en waarom er zo’n verschil bestaat", klaagde Maria, die gezakt was op de ranglijst voor haar terugkeer in het circuit, in maart aan Sportschau.

"In het algemeen vind ik dat de WTA zwangere vrouwen en moeders meer moet steunen. We zijn uitstekende rolmodellen voor alle spelers op tournee die een gezin willen stichten. In de wereld van vandaag kunnen vrouwelijke atleten gewoon langer tennissen, en veel speelsters zijn net iets ouder. Beroepssport en moederschap zijn wel degelijk combineerbaar", zei ze. Dat laatste bewijst ze met verve op Wimbledon, waar ze een sprookje schrijft. Volgende uitdaging: de halve finale, tegen haar vriendin en nummer 2 van de wereld, de Tunesische Ons Jabeur.

Volg Wimbledon van 27 juni tot 10 juli op Eurosport 1 of BBC.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top