Wist jij dit al over het ontstaan van Dour Festival?

Festivals | Meer dan dertig jaar geleden weerklonken in het Waalse dorpje Dour de eerste geluiden van een klein festival dat uiteindelijk zou uitgroeien tot een van dé feestevents van België. We hebben het natuurlijk over Dour Festival. Maar hoe is Dour zo uit zijn voegen kunnen barsten? En wat hebben de organisatoren gedaan om dit voor elkaar te krijgen? Proximus Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lees hier alles over het ontstaan van Dour Festival

“Dooouuurreeeuuhhh! Doooouuuureeeuuh!”. Wie van woensdag 13 tot en met zondag 17 juli nog maar een teen over de Belgische taalgrens steekt, wordt onmiddellijk onthaald met dit feestelijke credo. Op die data vindt immers het Dour Festival plaats: een zomers festijn waar meer dan 220 muziekale artiesten op te zien zullen zijn en per dag meer dan 45.000 bezoekers lokt. Die bezoekers komen volgens de organisatoren niet naar Henegouwen voor de allergrootste namen, maar wel voor de sfeer op het festival zelf. “Dour is zijn eigen headliner”, klinkt het bij Mathieu Fonsny, een van de knappe koppen achter Dour Festival. “De tickets vliegen de deur uit, zelfs zonder line-up.” Volgens de man draait het in Dour dan ook meer om de sfeer dan om over klinkende namen. “Als je hele bekende muzikanten wil zien, ga je wellicht naar andere festivals in plaats van naar Dour. Hier kom je met een open geest naartoe en ontdek je wat nieuws.”

De open geesten die een ticket hebben geboekt kunnen dit jaar vijf dagen feest vieren, maar voor wie op de camping verblijft kunnen dat er zeven worden. De camping gaat immers twee dagen vroeger open dan normaal en krijgt een eigen event: CampFest. Daar zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd en inleidende feestjes worden gehouden zodat de aanwezige gasten gauw in de juiste feeststemming terechtkomen nog voor Dour Festival officieel van start gaat.

Op woensdag 13 juli gaan de poorten van Dour Festival eindelijk open en kunnen de talrijke aanwezige bezoekers zich vergapen aan het beste wat hiphop, electro-, rock-, reggaemuziek,... allemaal te bieden heeft. De organisatie besloot om dit jaar maar liefst acht podia neer te planten in plaats van zeven. Op dat laatste podium zal drum-'n-bass, hardtek en gabber te beluisteren zijn en dat onder roodgloeiende lasers en in een pikdonkere zaal.

Dertig jaar oud

Ondanks het feit dat Dour Festival vandaag de dag niet meer zonder internationale namen kan, werd het evenement meer dan dertig jaar geleden opgericht met alleen Franstalige artiesten in het achterhoofd. De stichters van het festival wouden eind jaren tachtig de cultuursector ten zuiden van de taalgrens immers een flinke boost geven zoals Rock Werchter en Pukkelpop dat in Vlaanderen deden.

Ze boekten hun eerste jaar dan ook uitsluitend Franstalige artiesten zoals Bernard Lavilliers, Gamine, Les Gangsters d’Amour, Les Innocents en Les Tricheurs. Het eerste piket werd in het Plaine de la Machine à Feu in de grond gestoken, een grote open vlakte in het pittoreske dorpje Dour waar het festival nog steeds plaatsvindt. Die locatie biedt heel wat voordelen: het ligt dicht tegen de Franse grens, ligt afgelegen genoeg om de buurtbewoners niet te storen en is bovendien ruim genoeg om dag na dag tienduizenden festivalgangers te ontvangen. Dat blijkt ook uit de cijfers want Dour kan per dag ongeveer 50.000 bezoekers ontvangen.

Onvergetelijke momenten

Dour verwelkomde jaar na jaar steeds meer internationale artiesten en die zorgden soms voor onvergetelijke momenten. In 2013 brak het Duitse elektroduo Modeselektor de tent af op Dour en toonde het aan dat elektromuziek wel degelijk zijn plaats had op internationale podia. In 2014 kwam de Amerikaanse hiphoplegende Nas naar Henegouwen om het twintigjarige bestaan van zijn debuutplaat ‘Illmatic’ te vieren. De man gaf een zinderende show en bewees toen nogmaals dat hij een van de beste rappers ter wereld is. Dit jaar wordt er uitgekeken naar het optreden van ‘Angèle’. De Brusselse zangeres verklaarde op sociale media enorm uit te kijken naar Dour Festival en beloofde alvast een spetterende show te geven.




Het waren overigens niet altijd de artiesten die voor onvergetelijke momenten zorgden op Dour. Soms kwamen die enkel tot stand door de podia die de organisatoren in het leven hebben geroepen. Een mooi voorbeeld hiervan is Le Labo. Dat is een van de kleinere podia op Dour Festival waar je de allernieuwste muziek kan ontdekken en waar heel wat leuke muzikale ontdekkingen worden gedaan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top