Artiest van de Week - Promis3 vindt zichzelf opnieuw uit: “Eigenheid primeert”

Muziek | In de experimentele elektronische muziekscene is het duo Promis3, ofwel Andras Vleminckx en Brent Dielen, al even een opvallende naam. Met een mix van retrofuturistische cyberpop en nostalgische trance hebben ze een geluid dat hen in ons land niet wordt nagedaan. Vandaag brengen ze hun nieuwe single ‘Die in This Moment’ uit, de tweede in een drieluik over de zoektocht naar een artistieke identiteit. Tijd voor een gesprek.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Brent en Andras. Jullie muziek is niet zomaar in een hokje te duwen. Hoe omschrijven jullie het zelf?

Andras: “We worden beïnvloed en raken geïnspireerd door muziek uit verschillende genres, dus het zweeft er inderdaad wat tussen. Als we ons alleen maar in één genre zouden vastbijten, zouden we het ook snel beu zijn. Op dit moment is onze muziek heel erg geïnspireerd door trance en eurodance. De hyper-pop-invloeden zijn nog hoorbaar in de verwerking van de vocals, maar van dat genre zijn we intussen wat afgestapt.”

Het is in België een uniek geluid. Hoe zijn jullie daarop gekomen?

Andras: “We laten ons meer inspireren door steden als Londen en Tokio dan door België. We hebben soms het gevoel dat er nogal een stoffig laagje op de huidige Belgische muziekscene ligt, waardoor we er minder een klik mee hebben. We voelen dan weer wel een klik met het geluid van de jaren 2000 zoals Yves Deruyter, Lasgo of het eerste album van Regi. Dat geluid proberen we ook in onze muziek terug te brengen.”

Brent: “Dat gaat ook hand in hand met het visuele aspect. Als je denkt aan het geluid van toen, denk je automatisch ook aan de iconische visuals van toen, zoals de y2k esthetiek. Dat willen we heruitvinden. Onze stijl is bijvoorbeeld ook beïnvloed door spelletjes op de eerste Playstation. Ik was vroeger compleet geobsedeerd door de ‘Tomb Raider’-games. Daarin zitten sound designs die zijn blijven plakken en die vaak weer naar boven komen in de studio.”

Andras: “Het is heel nostalgisch allemaal. Het gevoel van die spelletjes die je toen nog kon vastpakken in de winkel, dat is helemaal anders dan hoe het nu voelt om een game te kopen in een online winkel. Dat proberen we terug te brengen, dat gevoel dat we nu mankeren.”

Wat in jullie beelden ook veel naar voor komt is het queer aspect, in bijvoorbeeld jullie outfits. Mag dat volgens jullie nog meer aan bod komen in de muziekwereld?

Andras: “Wat wij vooral graag zouden zien, is dat bepaalde outfits of excentriekere stijlen niet meer per se gelinkt worden aan queer. Ik denk dat dat vroeger wel meer gangbaar was, maar een tijd uit de weg gegaan werd en nu wel terug aan het gebeuren is. Kijk bijvoorbeeld naar artiesten als Machine Gun Kelly of Yungblud.”

Brent: “Voor mij is het vooral belangrijk dat we een visuele eigenheid vinden die trouw is aan onze interesses als artiest. Wij werken samen met mijn huisgenoot Jaimy D'hont, die kostuumontwerper is. Hij heeft bij mij een vlam aangewakkerd dat ik niet bang moet zijn om te queer over te komen. Daarom speel ik ook met de grens tussen mannelijk en vrouwelijk. Ik vind het interessant als mensen niet meer zeker weten of ik nu een man of een vrouw ben. We hebben nu meer dan ooit die eigen identiteit.”

Eigenheid en vrijheid

De zoektocht naar eigenheid en identiteit is ook een thema dat in jullie muziek voorkomt, zeker in de nieuwe single ‘Die in This Moment’. Wat kan je daarover kwijt?

Brent: “Onze releases van dit jaar vertellen één verhaal, opgedeeld in drie stukken. ‘New Horizon’ was het eerste hoofdstuk en ging over een zoektocht naar succes, jezelf heruitvinden en hoe moeilijk dat kan zijn. ‘Die in This Moment’ gaat over het falen, de obstakels die je neerhalen in die zoektocht en hoe daaruit een beter alter ego kan ontstaan. Het derde deel wordt ‘Atlantis’, het bereiken van de ultieme bestemming en het worden van die nieuwe persoon. We zijn heel enthousiast om dat met de wereld te kunnen delen.”

Reflecteert dat verhaal jullie echte zoektocht als artiesten?

Brent: “Ik denk het wel. In het begin van het project waren we nog heel hard aan het zoeken naar wie we zijn als persoon en als artiest. Het is voor mij altijd een soort gevecht geweest, de zoektocht naar de ideale versie van onszelf. Uiteindelijk is dat drieluik ook organisch ontstaan, het ging gewoon hand in hand met hoe we ons op dat moment voelden. Dat Atlantis, die ideale versie van onszelf, hebben we nog lang niet bereikt en ik hoop ook dat we nog lang mogen zoeken.”

Andras: “Voor mij geldt hetzelfde. Ik heb op de achtergrond altijd als producer gewerkt aan commerciëlere projecten, maar had altijd de honger om mijn eigen ding te doen. Ik zat altijd kopieën van kopieën te maken omdat labels daarnaar vroegen. Toen ik Brent ontmoette, heeft dat me aangezet om dat alles vaarwel te zeggen en te focussen op iets dat totaal nieuw is.”

Is dat hoe het idee ontstaan is om een eigen label en creative agency, Simulated Paradise, op te starten?

Andras: “Ja, absoluut. Anders zouden we nog altijd aan het zoeken zijn naar een label dat onze muziek wil uitbrengen. We wilden niet blijven wachten. Veel labels in België willen geen risico’s nemen. Daarom hebben we besloten om alles zelf te doen, van de creatieve kant zoals de video’s tot de pr, onze muziek op Spotify en YouTube zetten… Het is dezelfde aanpak als met onze video’s. In plaats van maandenlang heen en weer te mailen om een regisseur of een designer te vinden, zijn we het gewoon zelf beginnen doen. Brent was al een megatalent in Photoshop en Illustrator, maar van After Effects kenden we nog niets. Maar met dat programma hebben we wel de clip van de single ‘Simulated Paradise’ gemaakt.”

Brent: “Tegenwoordig is alles online te vinden. Op YouTube kan je, als je het snel oppikt, een 3D-ontwerper worden. Maar natuurlijk had ik Andras nodig voor alles wat technisch is, want mijn hoofd barst als ik vijf technische zinnen moet lezen.”

Jullie vullen elkaar eigenlijk perfect aan?

Andras: “Ja, ik ben meer de producer en Brent komt met de creatieve ideeën. Maar in sommige productiedingen, zoals vocals compen, is Brent dan weer de beste. Als ik bijvoorbeeld vast zit, moeten we gewoon een dagje samenzitten en dan komt het. Dan vindt Brent vaak wat nodig is om een track tot een goed einde te brengen.”

Brent: “En soms maak ik het ook slechter (lacht).”

Hoe ziet jullie zomer eruit?

Andras: “We spelen redelijk wat shows. Zaterdag spelen we op Luxemburg Pride en later op Dour en de Lokerse Feesten. Dat combineren we met het editen van de video voor ‘Atlantis’, die normaal in september zou moeten uitkomen. Met de tijd die we nog over hebben, proberen we nieuwe demo’s te maken.”

En wat zijn de volgende stappen voor Promis3?

Brent: “We hopen dat we onze internationale droom kunnen vervullen. We voelen dat we daar een groter publiek kunnen aanspreken. In het buitenland is vaak meer oog voor wat nieuw is, terwijl de focus hier toch meer blijft op traditie.”

We wensen jullie veel succes!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top