NAVO-toetreding Finland en Zweden - Stoltenberg rekent op snelle ratificatie

Nieuws | Na de ondertekening van de toetredingsprotocollen voor Finland en Zweden rekent de secretaris-generaal van de NAVO op een snelle ratificatie door de parlementen van de lidstaten. Finland en Zweden zullen vanaf nu deelnemen aan de NAVO-vergaderingen, zo heeft Jens Stoltenberg bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

De ambassadeurs van de dertig lidstaten ondertekenden vandaag de protocollen voor de toetreding van de twee Noordse landen. Volgens de NAVO-baas gaat het om een "historische dag". "Voor Finland, voor Zweden, voor de NAVO en voor de Euro-Atlantische veiligheid", zei Stoltenberg op een persconferentie na de ondertekening, aan de zijde van de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde.

"Ik reken nu op alle bondgenoten om een snelle ratificatie van de toetreding te verzekeren volgens hun nationale procedures", zei Stoltenberg. "Verschillende landen hebben verschillende procedures", merkte hij ook op. Daardoor is het moeilijk te voorspellen hoe lang dat zal duren. 

"Verschillende landen hebben zich voorbereid om dit snel te doen", aldus nog de secretaris-generaal. "Tot dusver is dit het snelste toetredingsproces in de geschiedenis van de NAVO." 

In een afzonderlijke persmededeling maakten Denemarken, IJsland en Noorwegen vanmiddag al bekend klaar te zijn om de toetreding te ratificeren en dat over te maken aan de regering van de Verenigde Staten, de laatste stap in het proces.

"Van nu af aan zullen Finland en Zweden de status van 'invitee' hebben en zullen ze deelnemen aan onze gesprekken", aldus nog Stoltenberg. "Ik kijk ernaar uit twee nieuwe vlaggen hoog te zien wapperen bij de NAVO."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top