Met deze vrouwelijke artiesten hopen we dat Damso ooit een nummer maakt

Les Ardentes | Komend weekend is het aan Les Ardentes om de boel op stelten te zetten. Dit meerdaagse festival groeide langzamerhand uit tot the place to be in Wallonië. De Brusselse rapper Damso is ook van de partij. Hij deed enkele jaren geleden enkele vrouwonvriendelijke uitspraken, maar draagt zijn vrouwelijke collega’s naar eigen zeggen toch een warm hart toe. Dat zette ons aan het denken. Met welke vrouwelijke artiesten hoopt Proximus Pickx dat Damso nog zal samenwerken?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Aanstaande vrijdag om 20u50 zullen de fans van de Brusselse rapper Damso een zucht van opluchting slaken. Zij kunnen hun favoriete artiest dan voor een van de laatste keren zien optreden. De Brusselse rapper kondigde enkele weken geleden aan dat hij er over afzienbare tijd de brui aan geeft. Hij heeft immers andere prioriteiten waaronder zijn familie en eigen gezondheid. Misschien zal Damso zijn laatste reeks optredens ook aanwenden om zijn vrouwelijke collega’s extra in de bloemetjes te zetten.

Want de man werd er enkele jaren geleden van seksisme beschuldigd en greep hierdoor naast de kans om het WK-lied voor de Rode Duivels te maken. Volgens Damso was er echter geen vuiltje aan de lucht. Hij werkte dagdagelijks samen met vrouwen, liet ze meezingen in zijn nummers en rapte hen wel degelijk alle lof toe. Dat blijkt ook als we zijn nummers erbij nemen. Damso werkte eerder samen met Angèle (‘Démons’ en ‘Silence’), met Aya Nakamura (‘Dégaine’), Selah Sue (‘Wanted You To Know’) en Lous en The Yakuza (‘Coeur en miettes’). Elk van deze samenwerkingen resulteerde in hitsingles en dat doet ons denken: wat als Damso met de volgende vrouwelijke artiesten zou samenwerken?

Shay

We dachten in de eerste plaats aan de Brusselse rapster Shay. Shay begon haar carrière, net als Damso, onder de vleugels van de Franse rapper Booba en zijn label 92i. Zowel Shay als Damso hebben de Belgische rapscène op de kaart gezet bij onze zuiderburen en de weg vrijgemaakt voor andere Belgische talenten in Frankrijk. Shay maakte indruk met de nummers ‘XCII’ en ‘Thibaut Courtois’. Een muzikale samenwerking tussen beiden zou volgens ons de Belgische Franstalige rapscene naar ongekende hoogtes kunnen stuwen.

Chilla

Damso zou zijn criticasters pas echt het zwijgen opleggen als hij een nummer uitbrengt met de Zwitserse rapster Chilla. De feministische Chilla staat er immers om bekend om geen blad voor de mond te nemen en zeker niet wat betreft seksisme. Ze bekritiseert openlijk de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de muziekindustrie en de lange weg die we volgens haar nog af te leggen hebben in de maatschappij wat gendergelijkheid betreft. Ze kan minstens even goed freestylen als haar mannelijke concullega’s en durft wel eens met harde punchlines te gooien. Damso zal niet weten wat hem overkomt, maar een hitsingle zit er zeker en vast in.

Ronisia

Maar misschien is Ronisia een betere match voor de Brusselse rapper. Deze 21-jarige Kaapverdische zangeres werd in 2019 in Frankrijk verkozen tot ‘Revelatie van het jaar’ in de categorie ‘urban muziek’. Ze werkte eerder al samen met Franse muzikale sterren zoals Eva, Tiakola, Dadju en Ninho en toonde dat ze van meerdere markten thuis is. Ronisia houdt van urban-, r&b-, en zoukmuziek (een muziekgenre uit de Franse Antillen) en dat biedt volgens ons heel wat mogelijkheden voor onze Damso.

Joanna

Last but not least is er nog Joanna, deze Franse zangeres bracht in 2020 haar eerste EP ‘Vénus’ uit en staat op het punt om door te breken bij onze zuiderburen. In 2021 volgde haar allereerste album ‘Sérotonine’ en daarin wist ze ons opnieuw te verbazen met haar sensualiteit en (bijwijlen) brutaliteit. Ze combineert pop-invloeden met r&b-, trap- en elektromuziek en lijkt op zeer jonge leeftijd al in staat te zijn om weerstand te bieden aan Damso’s intensieve rapstijl.

Damso treedt op vrijdag 8 jlui op om 20u50 op tijdens Les Ardentes. Mis het optreden niet!

Alle info en tickets voor Les Ardentes vind je hier.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top